Nyitókép forrása: nrsr

 

Kedden befejezte a parlament a Művészeti Alap (FPU) működésének módosításáról szóló javaslat megvitatását, szavazás szerdán (április 24.) várható. Roman Michelko (SNS) előterjesztő szerint a javasolt módosítások segíteni fogják a kulturális életet, az ellenzék szerint ez nem igaz, és nincs ok a támogatási rendszer megváltoztatására.

 

Az ellenzék egyebek mellett bírálja, hogy változnak az alapon belüli döntési hatáskörök. Zora Jaurová (PS) leszögezte, helytelen, hogy a támogatások odaítéléséről az egyes szakmai értékelő bizottságok helyett ezután az alap kibővített tanácsa döntsön, amelyben a kulturális miniszter által jelölt tagok lesznek többségben.

 

Michelko szerint nem állja meg a helyét a bírálat, mert a kibővített tanácsban is szakértők lesznek. Hozzátette, a döntéshozói hatáskörök módosítása után olyan kiváló projektek kapnak majd támogatást, amelyek eddig nem.

 

 hirdetes_810x300  

A változtatásokkal nem ért egyet a kulturális minisztérium Szellemi kulturális örökségvédelmi tanácsa sem. A tárca tanácsadói szerve visszalépésnek tartja a tervezetet.

 

„Visszalépés a kulturális állami támogatások elosztásának ahhoz az évekkel ezelőtti módszeréhez, amely döntéshozatali és anyagi szempontból is átláthatatlan volt”

 

tette közzé az örökségvédelmi tanács, és a változtatások elfogadása előtt további szakmai egyeztetéseket követel.

 

„Ugyanis éppen annak vagyunk szemtanúi, hogyan teszik kockára az átgondolatlan változtatásokkal az alap rendes működését és mindennapi tevékenységét”

 

tette hozzá Viera Féglová, a tanács elnöke.

 

TASR

 

Szerdán tárgyalja a kormány a közmédia-reformot. Mit érdemes tudni a tervezet új verziójáról?

Megosztás:
Címkék: Művészeti Alap

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!