Nyitókép: SITA/MZV

 

Juraj Blanár (Smer-SD), a külügyi tárca vezetője szükségesnek tartja, hogy a párbeszéd, az azonos mércék alkalmazása és a béke visszatérjen a diplomácia szókincsébe. Emlékeztetett arra, hogy Szlovákia támogatja a multilateralizmust és a béke diplomáciáját. Ezt a multilateralizmus és a béke diplomáciájának szerdai nemzetközi napja alkalmából nyilatkozta.

 

„A kölcsönös támogatás, a kommunikáció, a partnerségek kialakítása és megerősítése soha nem játszott olyan fontos szerepet, mint ma, a jelentős geopolitikai változások és biztonsági fenyegetések idején”

 

– mondta a miniszter.

 

A szlovák diplomáciai tárca emlékeztetett arra, hogy a Szlovák Köztársaság kormánya aktuális programnyilatkozatában vállalta, hogy nemcsak Szlovákiában, hanem nemzetközi szervezetekben végzett tevékenysége keretében is kiemelten támogatja a nemzetközi jogot és az emberi jogok védelmét. Éppen ezért Blanár szerint az e célok megvalósításában végzett tevékenységeknek a legfontosabbhoz kell vezetniük, ez pedig a béke.

 hirdetes_810x300  

 

 „Külpolitikánk aktívan támogatja a békés diplomácia eszközeinek alkalmazását, így a tárgyalásokat, a nemzetközi egyezmények betartását és a diplomáciai erőfeszítéseket, mert ezek nélkül nem lehet békés megoldást találni az államok közötti vitákra, konfliktusokra”

 

– jelentette ki Blanár, hozzátéve, hogy nem a háborús megoldást tartja útnak, és kulcsfontosságú a tárgyalások megkezdése, amelyek a béke szükséges kapuja. Hozzátette: egyetlen háború sem ér véget diplomáciai megoldások megtalálása nélkül.

 

A multilateralizmus és a béke diplomáciájának nemzetközi napjáról minden évben április 24-én emlékezünk meg. A tárca szerint fontos célja a multilateralizmus alapelveinek – a nemzetközi együttműködés alapvető szerepe a globális kihívások megoldásában – kiemelése, mint a béke, a fenntartható fejlődés és az emberi jogok előmozdításának és támogatásának eszköze.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!