Nyitókép forrása: SITA/Jana Birošová

 

Tibor Gašpar (Smer-SD) parlamenti képviselő, korábbi országos rendőrfőkapitány szerint nehéz lesz egyetértésre jutni a kormánykoalíció pártjai között Štefan Harabin Bírói Tanácsba jelölését illetően. Gašpar ugyan Harabint felkészültnek tartja a pozícióra, mégis úgy véli, közös jelöléséhez nem sikerül megszerezni mindhárom kormánypárt támogatását. Harabint az SNS javasolja a funkcióba.

 

„Harabin közös támogatásáról politikai egyezségnek kell születnie, ha ez nem sikerül, más jelöltet kell találni”

 

nyilatkozta Gašpar azzal, hogy ő személy szerint elfogadhatónak tartja Harabint, bár egyes kérdésekben eléggé sajátosnak tartja a véleményét. Szerinte az is gondot okozhat a közös jelölésnél, hogy Harabinnak politikai pártja volt, emellett kétszer indult az államfőválasztáson.

 

Gašpar és Rudolf Huliak, az SNS parlamenti képviselője is megerősítette, hogy hamarosan leváltásra kerül a Bírói Tanács két tagja, és a parlament két új tagot választ. A leváltásokról szerdán (április 24.) tárgyal a parlament alkotmányjogi bizottsága. Gašpar szerint a Hlas-SD és az SNS is állít új jelöltet, a Smer-SD-nek egyelőre nincs jelöltje.

 hirdetes_810x300  

 

A parlament a múlt héten már megválasztotta a tanács tagjává Jaroslav Klátikot. A tanács jelenlegi tagjai közül Ján Mazákot és Andrej Majerníkot választotta a parlament, még 2020-ban. Mazákot a múlt héten leváltotta a tanács az elnöki posztról, és Gašpar szerint elegendő ok van arra, hogy tanácsbeli tagsága is megszűnjön. Majerníkról Gašpar azt mondta, megvan a politikai akarat a visszahívására.

 

Miroslav Čellár (Hlas-SD), a parlament alkotmányjogi bizottságának elnöke újságíróknak elmondta, hogy mind a 79 kormánypárti képviselő aláírta a Bírói Tanács két tagjának leváltására vonatkozó indítványt, az indoklás szerint nem védték megfelelően a bírói hatalom függetlenségét. Ő úgy véli, Harabin esetében nem akadály a politikusi múltja, és az, hogy indult az államfőválasztáson.

 

Čellár elmondta, a Hlas-SD frakciója azután dönt a támogatásról, hogy az összes jelölt neve ismert lesz, és sor kerül a meghallgatásukra. Nem zárja ki, hogy még ezen az ülésszakon sor kerül a Bírói Tanács új tagjainak megválasztására.

 

Štefan Harabin volt igazságügyi miniszter jelölését hétfőn (április 22.) jelentette be Rudolf Huliak, az SNS képviselője, aki szerint az SNS parlamenti frakciójának tagjai és Andrej Danko pártelnök is támogatja.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!