Sajtóhírek szerint visszatért a medve a Medves hegységbe. A Fülek-Salgótarján közötti vasútvonal mentén, a határ közelében látták, itt készült a fotó is. Az utóbbi években sokszor fordult elő, hogy természetben járók láttak a Medvesben medvét, nem egyedi esetről van szó, tehát elhihetjük.

 

A hírről a 3100.hu salgótarjáni hírportál számolt be. Nekik nyilatkozva az illetékes szakemberek egyike, Bakó Csaba a helyszínen elmondta: az állat véleménye szerint legalább két éves és – hasonlóan a legtöbb korábbi, térségi medve-észleléshez – talán az sem véletlen, hogy ebben az időszakban bukkant fel. Ezekre a hetekre-hónapokra esik ugyanis a medvék párzási időszaka, mely alatt az állatok a szokottnál is nagyobb területet járnak be, így természetesen nagyobb eséllyel kerülhetnek emberi szem elé is – ismertette a szakember.

 

Segítségével sikerült követni a medve nyomait csaknem ötven méter hosszan a sűrű aljnövényzet ellenére az erdőben.

 

 hirdetes_810x300  

„A medve egy nagy területigényű állat, egy éjszaka alatt hatalmas területeket képes bejárni. Ha szombaton valaki lát egy medvét a Medves-fennsíkon, ez nem jelenti azt, hogy vasárnapra az állat már nem a Mátrában, a Bükkben, a Tarna-vidékén, vagy akár a határon túli Cseres-hegységben tartózkodik.”

 

– mondta el a portálnak Lantos István, a Bükki Nemzeti Park szakembere.

 

forrás: 3100.hu

 

Pozitív dolognak tartjuk, hogy a medve újra megjelent a névadója területén, a Medves-hegységben. A Körkép.sk mindamellett szükségét érzi, hogy figyelmeztessen az óvatosságra a Medves szlovákiai oldalán is.

 

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ne menjünk a természetbe, de mindenképpen legyünk megfontoltabbak, nézzünk utána, mit kell tennünk, ha medvével találkozunk.

 

Mede Géza

Képek: Facebook.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!