Amint arról már korábban beszámoltunk, Hosszú Katinka szerdai sajtótájékoztatóján összetépte azt a 12 millió forintos támogatásról szóló szerződést, melyet a szövetség ajánlott fel számára az olimpiai felkészülése fedezésére. A magyar úszónő leginkább Gyárfás Tamást, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnökét bírálta, mivel szerinte a fiatal tehetségek nem kapnak Magyarországon megfelelő hátteret ahhoz, hogy kihozhassák magukból a legtöbbet, ezért sok úszó 10 évnyi munka után úgy hagyja abba az úszást, hogy nem is tudja, mit hozhatott volna ki magából. Hosszú szerint a szövetségnek inkább a tehetséggondozásra és az elméleti és technikai háttér biztosítására kellene költenie a pénzt promóció helyett.

 

Gyárfás is megszólal

 

A szervezet elnöke az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta, nem volt jelen a szerdai sajtótájékoztatón, amelyen a klasszis úszó széttépte azt a szerződéstervezetet, amelyet a MÚSZ küldött neki. Ez egyébként 12 millió forintos támogatásról szólt, „cserébe” pedig a vb népszerűsítését kérte Hosszútól.

 hirdetes_810x300  

 

forrás: nemzetisport.hu
Gyárfás: Jó szándékkal küldtük a szerződést Katinkának, forrás: nemzetisport.hu

 

„Úgy éreztem, szerencsésebb, ha én távol maradok, mert biztos nehéz lett volna indulatok nélkül megállni az elhangzottakat. Ahogy hallottam, úgy kezdődött, hogy Katinka széttépte azt a szerződést, amit mi jó szándékkal elküldtünk neki. Ez látványos lehetett és biztos nagy hatású, ám amit én nagyon sajnálok. Bánt a dolog és keserűvé tesz” – nyilatkozta Gyárfás Tamás.

 

Mi a probléma gyökere?

 

„A konfliktus abból adódott, és ezért vállalom a felelősséget, hogy nehezményeztem annak idején, hogy a kazanyi vb előtt nem vett részt a magyarországi világbajnokságot népszerűsítő harminc másodperces promóciós filmben. Ebben két másodpercre fel szerettük volna őt villantani, amiért ő ellentételezést kért” – mondta a MÚSZ elnöke, aki hozzátette, ezt mindeddig senkinek sem mondta el, de Hosszú most „kiprovokálta”, ugyanakkor az általa kért pontos összeget nem árulta el.

 

Gyárfás Tamás megjegyezte, a szövetség soha ennyit nem költött edzőtáborokba, fiatalokra, versenyzőkre, mint manapság, s hangsúlyozta, erős a kormány és a Magyar Olimpiai Bizottság támogatása, hatalmas a szponzori háttér.

 

Gyárfás és Katinka 2014-ben - látszólag itt még minden rendben volt, forrás: infovilag.hu
Gyárfás és Katinka 2014-ben – látszólag itt még minden rendben volt, forrás: infovilag.hu

 

Nincs olyan, aki ne segítene

 

„Bizonyos elveket én nem adnék fel, amikor uszodát építenek, amikor adófizetők pénzét ennek a vb-nek a sikerére biztosítják, amikor a politikai és gazdasági vezetőktől, egyszerű emberektől, szállodától, reptértől nem tudok olyat kérni, hogy ne segítenének, hogy ne állnának rendelkezésre, akkor pont egy úszó mond nemet, amikor egy nem kereskedelmi célú produktumban akarjuk őt megjeleníteni” – fogalmazott Gyárfás Tamás, hozzátéve: ennek tükrében különösképpen nem tud mit kezdeni azzal, hogy Hosszú szerint ez „nem a pénzről” szól.

 

„Le kell szögeznem, egy ember sem kérdezett rá, hogy hol van Katinka, amikor a harminc másodperces filmet levetítettük. Kásás Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó szó nélkül, barátságból, Gyurta Dani olimpiai bajnokunk is önzetlenül vállalt benne szerepet” – mondta az elnök.

 

Teljesítettük Katinka kéréseit

 

Gyárfás Tamás ezúttal is kiemelte – miként az Kiss László szövetségi kapitány MTI-nek adott hétfői nyilatkozatából kiderült -, hogy Hosszú kéréseit, így az uszodai saját öltözőre vagy az állandó masszőrre vonatkozót, teljesítették, emellett megrendelték az úszótechnikát elemző kamerarendszert is.

 

„Nagyon sajnálom, hogy ez így alakult. Katinka csodálatos a vízben, és minden gyerek őt akarja követni, de nagyon rossz az az üzenet, hogy el akar különülni attól a közösségtől, amelyhez hitünk szerint tartoznia kell, amelyhez tartozik – szögezte le a MÚSZ első embere. – Azt mondja, egyéni utat akar járni, de hát eddig is azt járta, azt csinált, amit akart. Miért nem demonstrálja inkább, hogy ide tartozik? Miért nem büszke velünk együtt Cseh Lacira, a rövidpályás Európa-bajnokság tizenegy aranyára, amiből a többiek is kivették a részüket, a világbajnoki helytállásra, a jövő bajnokai programra? Számomra mindez érthetetlen…” – mondta a Gyárfás Tamás.

 

MTI, körkép.sk

nyitókép: nemzetisport.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!