A Híd többek között (6,5 százalékos eredménnyel és 10 parlamenti képviselővel) azért lépett kormányra a Smerrel és az SNS-el, hogy az összes magyar tannyelvű iskolát megmentse – legalábbis így magyarázták pár hete az összeborulást.

A kormányprogramba a következő szöveg került:

„A nemzeti kisebbségek támogatásával kapcsolatban a kormány:

– támogatja a nyelvileg vegyes területeken található kisiskolák kivonását a kötelező kvóták alól,

– növeli a támogatást, és bebiztosítja az oktatás fejlesztését a nemzeti kisebbségekhez tartozó gyermekek és diákok anyanyelvén történő képzésében.”

 

Ma pedig már csak az alsó tagozatokat (1.-től 4. osztályig) érinti a törvényi megoldás, és már nem is csak a vegyesen lakott régiókban. A „megmentésre” váró 60 iskolából csak 23 magyar tanítási nyelvű.

 hirdetes_810x300  

 

Hogy mi itt a gond? Hát az, hogy a kilenc évfolyammal rendelkező iskolák számára nincs megoldás, mivel a törvényjavaslat csak az alsó tagozattal (1.-4.) rendelkező iskolák számára kínál megoldást. A most készülő törvénymódosítás értelmében be kell zárni a teljes szervezettségű iskolák felső tagozatait, ahol az 5.-9. évfolyamokban már nincs elég tanuló.

 

A Bugár Béla vezette Hídnak már nem számít az, hogy megmentse az összes iskolát? Mennyi szülő fogja gyermekét magyar iskolába íratni ha csak az első négy osztály garantált?

 

Ugyan elképzelhető, hogy a miniszter kivételt adhat a kis létszámú felső tagozat működtetésére, de meddig? Az ígéret nem ez volt. Tényleg ez a maximum, amit az SNS által jelölt miniszternél ki lehetett „harcolni”? Miközben Bugár Béla már családi barátjaként beszélt a „magyarbarát” SNS elnökéről, Andrej Dankoról. Röhej.

 

A helyzet tehát az, hogy hiába várható törvénymódosítás, az alacsony létszámú felső tagozatokat csak minisztériumi kivétel mentheti meg, ideig-óráig. Semmi nem garantálja tehát, hogy ezek a felső tagozatok megmaradnak, és ha elvesznek, akkor úgy vehetjük, hogy a Híd hozzájárult a magyar iskolák bezárásához. Az a Híd, amely állítólag a magyar kisebbség érdekeit képviseli a kormányban (a Szlovák Nemzeti Párt és a Smer oldalán…).

 

Nagyon rövid időn belül ki fog derülni, mennyire (nem) fontos a Hídnak anyanyelvünk megőrzése. Úgy gondolom, egyetlen magyar politikusnak sem szabad megszavazni egy olyan törvényt ami likvidálja az alapiskolák kis létszámú felső tagozatait. Ezért kellett belépnie a Hídnak a kormányba? Ez volt a cél? Vagycsak ez volt az álca?

 

Az a mód, ahogyan a kisiskolákat megmentenék, egyenesen azt eredményezi, hogy bizonyos magyar alapiskolákat be kell zárni. Mifelénk arra még nem volt példa, hogy egy magyar párt hozzájáruljon egy magyar alapiskola bezárásához. Vagy már nem is magyar az a párt?

 

Nagyon örülök, hogy nekem ebben a színjátékban nem kell részt vennem, lelkiismeretem szerint szavazhatok, és szabadon elmondhatom saját véleményemet. Az igazságot.

 

Simon Zsolt:  A magyar iskolák megmentése csak álca, és nem cél! (parameter.sk)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!