Milyen kormányunk volt?

(…)

Ami a 2016-os szlovák választásokat illeti, két dolgot tartok fontosnak.

 

Az első, hogy az elvárásokkal ellentétben, miszerint idő előtti választásokra kerülhet sor, Robert Fico kormánya – bár sokan mondják, hogy Fico gyenge vagy gyengébb, mint volt – képes volt magát stabilizálni. Ma sokkal valószínűbb, hogy 2020-ig, a következő választásokig kitart. Sőt, még azután sem kizárt, hogy valamilyen módon tovább kormányozzon. Ez az első megállapításom.

 

 hirdetes_810x300  

A második pedig a kormánykoalíció egyes pártjainak különleges helyzetére vonatkozik. Az egyik oldalról úgy néz ki, mintha az SNS kergetné a SMER-t, Danko pedig Ficót, de gyanítom, hogy az SNS-nek nincs meg a képessége arra, hogy Danko egyhamar miniszterelnök legyen, mint ahogyan azt szeretné.

 

Amikor a Most-Híd belépett a kormányba, azzal érvelt, hogy szeretné megakadályozni az extrémizmus erősödését Kotlebánál és a pártjánál. A valóság viszont egy év után az, hogy az új kormánykoalíció alatt Szlovákiában nőtt az extrémizmus, sőt Kotleba pártja is erősödik, főleg a fiatal generáció körében. Tehát a Most-Híd érve valójában hamisnak bizonyult.

 

(…)

 

A SMER és az SNS közötti feszültség továbbra is nőni fog. Emellett pedig a Most-Híd egyre nehezebb helyzetbe kerül. Először is a Most-Híd felmutat majd részleges sikereket, például az igazságügy területén. Másodsorban azzal, hogy továbbra is annak a kormánykoalíciónak a tagja, amely Szlovákiában éppen az igazságügy akadályozója, a Most-Híd egyre inkább elsüllyed a jelenlegi kormánykoalíció fertőjében, és ez ellen a Most-Híd nem tud mit tenni. (…)
Az egyik oldalon, bizonyos részterületeken ésszerű dolgokat csinálnak, míg a másik oldalon – annak következtében, hogy a kormány részesei –, felelősséggel tartoznak az iránt, amit a kormány ez alatt a nem egész egy év kormányzási idő alatt képviselt.

(…)

 

týždeň.sk, Peter Zajac: Robert Fico zvládol ťažký rok

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!