Nyitókép: JAKUB WŁODEK/ krakow.wyborcza.pl (a kép illusztráció)

 

Bocsánatkérésre szólította fel Lukasz Jasina lengyel külügyi szóvivő Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt a második világháború idején elkövetett volhíniai mészárlás miatt.

 

„Az ukránok még mindig nem értik, hogy ez a kérdés mennyire fontos a lengyeleknek.”

 

– mondta a szóvivő, hozzátéve:

 

 hirdetes_810x300  

„Az ukrán elnöknek a volinyi (volhíniai; megj.) mészárlással kapcsolatban bocsánatot kellene kérnie a történtekért. Mi, lengyelek, állami szinten vállaltuk a felelősséget a korábban, az ukránok ellen elkövetett bűnökért. Ukrajna részéről hiányzik ez a felelősségvállalás.”

 

Lukasz Jasina a mai Nyugat-Ukrajnában található Volhíniai területen lezajlott népirtásra utalt: az 1943-tól 1945 tavaszáig tartó időszakban mintegy 100 ezer lengyelt mészároltak le az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) fegyveresei. Az áldozatok zömmel nők, gyermekek és öregek voltak. A tömeggyilkosságok egészen addig folytatódtak, amíg a Vörös Hadsereg 1944-ben el nem foglalta a területet.

 

A téma azért is került szóba a minapi szóvivői interjúban, mert nemrég Lengyelországban járt Zelenszkij, és folytak tárgyalások az ukrán elnöki hivatallal arról, hogy az elnök részt vegyen a lengyelek megemlékezésein.

 

„A lengyel és az ukrán külügyminiszterek nagyon őszinte beszélgetést folytattak Volhíniáról, de a lengyel–ukrán kapcsolatokban vannak más témáink is, nem csak a népirtás. Arra számítunk, hogy végül meg fogunk birkózni a problémával, amely jelenleg is sok közös kezdeményezést akadályoz.”

 

– mondta ehhez kapcsolódóan Lukasz Jasina szóvivő.

 

„Úgy gondolom, hogy ukrán részről, és itt nagyon diplomatikus leszek, sokan még mindig nem értik, hogy ez a kérdés mennyire fontos még most is a lengyeleknek. Az ukránok számára pedig a népirtás továbbra sem prioritás. Jómagam abban bízom, hogy ezen a 80. évforduló és a megemlékezés változtatni fog.”

 

– tette hozzá.

 

Mandiner.hu nyomán

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.