A 3D Past egy történelmi 3D mozi, ahol időutazásokat élhetsz át hollywoodi minőségben. Testközelből megismerheted a Budai vár fénykorát vagy éppen berepülhetsz a Mohácsi csatába! Garantáltan lélegzet elállító élményben lesz részed!” – hirdeti a  3DPast honlapja.

 

Utazó mozi négy keréken, melynek Mobil Corvina könyvtárában három dimenzióban élheted át a magyarság 1100 éves történetét.

 

A mobil mozi alapítójával, Varga Rolanddal  a Martfeszten beszélgettünk.

 

A film negyed órában mutatja be a magyarok ezeréves történetét. Honnan jött az ötlet a film elkészítésére?

 

Négy évvel ezelőtt már elkészítettük a Budai Vár történetét. Ezt elkezdtük a budai várban vetíteni, és az idegenvezetők illetve utazási irodák részéről felmerült az igény, hogy milyen nagyszerű lenne,  ha elkészítenénk Magyarország ezerszáz éves történetét.

 

Milyen összefogással és háttérrel vágtatok bele a munkába és mennyi ideig tartott?

 

Két évig készítettük. Közel 60 ember dolgozott a produkción és teljes egészében családi és baráti összefogással készült.

 

Mi volt a célotok a film elkészítésével?

 

A Halászbástyában a Budai Várban van egy turista mozink. Alapvetően ott vetítjük ezt a filmet. Nyolc nyelven, anyanyelvi színészekkel szól. Minden széken van egy nyelvválasztó berendezés, mindenki a saját nyelvén tudja nézni ezt a filmet. Belépőjegyekért vetítjük. A mobil vetítés most indult. Nagy örömünkre a Mol Group mögénk állt és megszponzorálta az eseményt, hogy a Martfeszten ingyenesen vetíthessünk.

 

1

 

Tehát a mobil mozi premierjeként is tekinthetünk Martosra?

 

Abszolút. Annyira új ez a dolog, hogy a belső tapétázással reggel hatra készültünk el, röviddel az indulás előtt.

 

Milyen ambíciókkal érkeztetek a Martfesztre és milyen érzésekkel keltetek útra?

 

Valamit létrehozni az mindig nagyon jó érzés. Hogy belül sikerült kialakítanunk a Corvina könyvtár hiteles kinézetét, ez nagyon jó érzés. A látogatók is visszaigazolják, mindenkinek nagyon tetszik.

 

Mi volt a legnehezebb a két éves időszak alatt, amíg a film készült?

 

Három dimenzióban a mozgásokat lemodellezni nagyon bonyolult matematikai modellezést igénylő feladat. A mohácsi csatajelenetnél tízezer ember mozog egyszerre. Azt hiszem, hogy az a csúcsjelenete a filmnek. Annak elkészítése volt a legnehezebb.

 

7

 

A film nagyon hatásos és hiánypótló. Főleg Felvidéken, ahol a történelemoktatás  kívánnivalókat hagy maga után. Egy ilyen mobil mozi azonban bárhol leparkolhat, és a látogatók negyed óra alatt megkapják azt a tudást, amit az iskolában lehet, hogy nem sikerült elsajátítaniuk. Milyen egyéb terveitek vannak a vetítéssel kapcsolatban?

 

Ha üzletileg be tudjuk indítani, és nyereséges lesz a vállalkozás, akkor szeretnénk a filmet kibővítenénk egy egész estés, másfél órás filmé. Rengeteg jelenet van, ami nem fért bele a jelenlegi keretek közé. Eredeti forgatókönyv szerint közel 300 jelenetet terveztünk. Költséghatékonysági okokból ezt 130 jelenetre kellett leszűkítenünk, amit láthattatok. Bőven van még tennivaló.

 

20150712_115004

 

Milyen lektori háttér munkálkodott az egyes állítások alátámasztására? 

 

Három prominens történész, Buzás Gergely, a Nemzeti Múzeumhoz tartozó visegrádi Mátyás Király Múzeum igazgatója fogta össze a történelmi munkát. Várkonyi Gábor a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központtól illetve Berecz Mátyás az egri Dobó István Vármúzeum igazgatója dolgoztak a különböző korok hitelességén. Ez a film minden részletében, minden ruházata, minden cselekedete korhű.

 

Milyenek az eddigi visszajelzések?

 

Egyelőre nagyon pozitívak. A Budai Várban is nagyon tetszik az embereknek. Folyamatosan keresünk vidéki vetítési lehetőségeket. Az Egri Várban is megy a film vetítése, tárgyalásban állunk több vidéki önkormányzattal, hogy különböző múzeumokhoz, közösségi házakhoz plusz szolgáltatásként miként lehetne bevonni ennek a filmnek a vetítését. Nyitottak vagyunk mindenféle együttműködésre.

 

20150712_115357

 

Most épp Martoson a Feszty parkban beszélgetünk. Szeretnétek kiterjeszteni a tevékenységeteket a határon túlra is?

 

Igen. Tervben van. Ha minden jól megy, pár hét múlva Tusnádfürdőn szintén vetíteni tudjuk a filmet, illetve a Vajdaságban is. Az alkotó csapat jó része egyébként a vajdaságból származik, a zentai nyári játékokon és egyéb rendezvényeken is szeretnénk a filmet bemutatni.

 

Feltűnt, hogy kimaradt egy tizenöt éves időszak a filmből. Rendszerváltás után rögtön egyből az európai unióba való belépésnél, 2004-nél folytatódik. Miért lett kihagyva az a tizenöt év?

 

A történészek úgy gondolták, hogy tizennégy és fél percben szűkítsük le erre a dologra. Egy teljesen semleges, alapvetően mindenki számára elégedettséggel eltöltött filmet szerettünk volna csinálni.

 

Király Zsolt

 

A mobil mozi honlapja megtekinthető itt.

5
5
4
4

Így tetszett a film a Martfeszt látogatóinak:

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!