Nyitókép: Körkép.sk

 

Az, hogy mit adott Gyimesi György a Szövetségnek, mindenki láthatta az elmúlt hónapokban. Az, hogy mit nyújthat a Szövetség Gyimesi Györgynek, már sokkal bonyolultabb kérdés.

 

Gyimesi György nagyon rövid, alig 3,5 év alatt került a csúcspolitikába közösségi szinten teljesen ismeretlenként. Rövid időn belül megmutatta politikusi tehetségét, hamarosan országos szinten is nevet szerzett magának. Azon kevés politikusok közé verekedte be magát, akire odafigyel a szakma, a média és a választó is. Ha az OĽaNO-ban marad, bizonyára az első két hely valamelyikén végez. Ha a Smer listáján indul, vélhetően az első 10 befutó hely egyike az övé korlátlan lehetőségekkel a választások után.

 

 hirdetes_810x300  

Tisztára mosta a Gyimesi nevet

 

A Gyimesi nevet tisztára mosandó mégis úgy döntött, teljesen megalázó, méltatlan feltételek mellett, párton kívüliként a biztos parlamenti helyét feladva, a szlovák pártok udvarlását kikosarazva inkább a bizonytalant választja. Beállt a magyarok közé, hogy Bugár Béla árulása, a Most-Híd nemzetrombolása, Világi Oszkár pincsijei, a helyi és regionális szinten mozgó MKP-sok mögül legeslegutolsóként megpróbálja a lehetetlent. Hitet adott a felvidéki magyarságnak, hogy újra parlamenti pártjuk lehet. Nem jött össze. Hogy így alakult, nem Gyimesin múlott.

 

A Szövetség-Aliancia december 9-én tartja tisztség-átmentő közgyűlését. Ezen várhatóan eldől, hogy a lényeget tekintve minden marad a régiben. A párt történelmi eredményként tekint az újabb vereségre, hogy így hitesse el a 130 ezres közösséggel, hogy az az elkövetkező két választáson (államfő és EP) is a Szövetségre szavazzon. A tisztség-átmentő közgyűlésen megelégszik majd azzal, hogy felosztja egymás között a hatalmat. Elfogadja az EP-jelöltlistát, kiválasztja a köztársaságielnök-jelöltet, felállítsa a régi-új országos vezetést.

 

A Gyimesi-jelenség haszonélvezői

 

Pedig ha nincs a Gyimesi-jelenség, nincs az a több tízezer, a magyar képviselettől már rég elfordult szavazó sem. Így kérdéses a 3 százalék feletti eredmény, és nincs 3,4 millió eurós állami bevétel sem a választók, azaz az adófizetők pénzéből.

 

A Szövetség pati közgyűlése előtt az egyik legnagyobb kérdés, hogy mi legyen Gyimesi Györggyel. Belép-e a pártba, vagy sem. Forró Krisztián pártelnök szerint ez a kérdés már eldőlt. Gyimesi a Szövetségért fog dolgozni. A párt alelnöke ezt másként látja. A soha semmilyen választáson bizalmat nem kapott, pozícióba legfeljebb kinevezett Mózes Szabolcs azon élcelődik, hogy Gyimesi remélhetőleg tud majd dönteni a Smer és a Szövetség között. Ha pedig a Szövetséget választja, mondja Mózes, akkor most figyelj: készüljön fel arra, hogy „időigényes jóváhagyási folyamatokon kell átesnie.”

 

Mit tud adni a Szövetség Gyimesinek?

 

A kérdés tehát az, hogy mit tud adni a Szövetség Gyimesi Györgynek. Tud-e egyáltalán kínálni bármit is. Gyimesi ugyanis, ha belép a Szövetségbe, a párt reményei szerint 1,5 millió eurót érő EP-mandátumhoz segítheti Berényi Józsefet, 5 százalék fölé viheti Forró Krisztián államfőjelölti kampányát, és természetesen, legitimizálva a pártot, a következő helyi és megyei választásokon segíthet megvédeni a párt helyi önkormányzati és megyei helyeit.

 

Hogy mit tud adni Gyimesi a Szövetségnek, tehát elég egyértelmű. De vajon mit tud kínálni maga a Szövetség Gyimesinek? Egy futottak még helyet a 16 fős, sóhivatal szerű országos elnökségbe? Havi fizetést? A helyi és regionális szinthez szokott magyar politikusoknak ez lehet, hogy elég. És Gyimesinek?

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 29 olvasónak tetszik ez a cikk.