Nyitókép: Pokerstrategy

 

Előző cikkünkben annak témáját jártuk körbe, hogyan változhat meg a szlovákiai politikai térkép az államfőválasztás és az EP-választások után.

 

Ezúttal Ivan Korčok sikertelen államfőjelölt, a Hlas-SD, valamint a Magyar Szövetség lehetséges mozgásterét járjuk körbe. Hangsúlyozva, hogy amit eddig megszoktunk a politikai térfélen, az várhatóan alapjában változhat meg a következő parlamenti választásokra.

 

Ivan Korčok

 hirdetes_810x300  

 

Az államfőválasztási kampányban spon-doctorai miatt liberális, progresszív szerepet játszó, valójában szíve szerint soviniszta, magyargyűlölő Ivan Korčok nincs könnyű helyzetben. Bár elbukta az államfőválasztást, de paradox módon vereségével túl jól szerepelt. Ez pedig komoly súlyt helyez a vállára. Korčok 1,24 millió szavazata több, mint amennyivel legutóbb, öt éve Zuzana Čaputová nyerni tudott.

 

Király Zsolt: Másfél hónap múlva kiderül, hogy valóban Gyimesinek volt-e igaza

 

A romokban heverő, atomizált ellenzék – és az eddig a pártok közül a PS-t futtató liberális, progresszív sajtó – azt szeretné, ha Korčok egyesítené az ellenzéket. Maga Korčok erre feltehetően nem lehet képes és legszívesebben új pártot hozna létre. A döntés hamarosan megszületik, Korčok jelenleg épp az előnyök-hátrányok oldalát vizsgálja a döntésnek, de már Dunaszerdahelyen kikotyogta a Körképnek, hogy milyen irányban gondolkodik.

 

A PS május elején újraválasztja Michal Šimečkát, aki ha még 40 évig fog politizálni, akkor sem lesz belőle soha kormányfő Szlovákiában. Egyszerűen nincsenek meg rá a megfelelő képességei, maga a PS pedig annyira szélsőséges és szekta alapú, annyira a nyugati, tájainkon életidegen témák zászlóvivője, hogy aki partnerévé szegődik, az le is írja magát.

 

Király Zsolt: 12 pontban a szlovákiai államfőválasztásról és Pellegrini győzelméről (gyorselemzés)

 

Tudja ezt jól Ivan Kočok is, aki emiatt is inkább a jobboldali, liberális választókra mozdulna rá. Az egykori OĽaNO, a KDH, az SAS és a Most-Híd már nemzetiséget váltott, de még magyarul is beszélő szimpatizánsai körében sokkal nagyobb mozgástér mutatkozik a számára, mint az ideológiailag Szlovákia-idegen PS esetleges tagjaként.

 

A Progresszív Szlovákia vélhetően elérte népszerűsége csúcsát a 2023-as közel 18 százalékával, ahonnan már csak lefelé vezet az út. Korčok így, bár egyesek szerint egy új párt létrehozásával tovább osztaná az amúgy is megosztott ellenzéki térfelet, valójában mentőöv lehet a fentebb felsorolt, 5 százalékos parlamenti küszöb környékén kötéltáncoló pártok választóinak. Begyűjtve a jó eséllyel elvesző szavazatokat.

 

Hlas-SD

 

A Smerből kivált Hlas-SD azzal, hogy államfőt tudott csinálni pártelnökéből, stabilizálta pozícióját. Ha megnézzük a közvéleménykutatási adatokat, a Hlas miniszterei rendre verik népszerűségben a Smer minisztereit. Csakhogy a Smernek ott van Robert Fico, aki a legtehetségesebb politikus Szlovákiában (olvasóink megnyugtatása kedvéért: a legtehetségesebb nem feltétlenül pozitív értelemben vett jelzőt jelent.)

 

Pellegrinivel a köztársasági elnöki palotában lényegében megismétlődhet ugyanaz, mint ami a Čaputová-PS terén az elmúlt 5 évben látható volt. Az erős szövetségesi viszony stabilizáló erőként hatott az anyapártra.

 

Emiatt főtt Robert Fico feje már az államfőválasztás éjszakáján. Pellegrinivel a Hlas ugyanis Fico számára viszonylag nyugodt helyzetet jelentett. Tudta, hogy Pellegrini sosem fogja tudni átugorni őt, ugyanúgy a pártjaik mögött álló oligarchák is elfogadták az alfahím szerepet. Első a Smer, második a Hlas. Ponktum. Ez a státusz változhat most az államfőválasztás után, ha a Hlasnak ügyesen dolgoznak. Pellegrini helyét a szintén tehetségesnek mondott Matúš Šutaj Eštok veheti át a Hlas-SD élén, aki sietett kijelenteni, hogy ha rajta múlik, nem lesz fúzió a Smerrel. Ez megfelel Robert Fico elképzeléseinek is, akinek szükséges van koalíciós partnerre. Természetesen csak akkor, ha a Smer marad az erősebb, a Hlas-SD pedig a kistestvér.

 

Amennyiben Šutaj Eštokék megőrzik az SNS újonnan felmerült igényeivel szemben a parlamenti elnöki tisztséget, esetleg 1-2 új, felvidéki magyar szempontból akár rendkívül meglepő igazolással még erősödni is tudnak, könnyen a Smer kihívóivá válhatnak a következő választások során a miniszterelnöki posztot illetően.

 

Fico tehát egyrészt nyugodt lehet, mert a Hlas-SD előtt pártjával őrzi megnyugtató előnyét. Ugyanakkor az idő a közvélemény-kutatások szerint (miniszterek népszerűsége) a kevésbé megosztó Hlasnak dolgozik.

 

Magyar Szövetség

 

A Forró Krisztián vezette felvidéki magyar párt háza körül csak az EP-választások miatt van látszólagos nyugalom. Az ellenérdekelt felek ugyanis jelenleg még saját brüsszeli kijutásukkal foglalkoznak. Berényi listavezetőként nagyon reménykedik abban, hogy politikai karrierje végén megcsípheti még a zsírós, havi 30 ezer eurós, öt év alatt közel 1,5 millió eurós fizetéssel (majd szlovákiai magyar szinten felfoghatatlanul magas uniós nyugdíjjal) kecsegtető pozíciót.

 

Király Zsolt: Az EP-választások tétje

 

Csakhogy a háttérben titkon a Körképpel rágalmazásai miatt hamarosan bíróság előtt találkozó Orosz Örs is reménykedik abban, hogy lekarikázza Berényit. Az EP-listán második Pandy Péter ilyen szempontból nem releváns szereplő, és Világi Oszkár embereként inkább a listaharmadik szövetségese.

 

Az idő eddig is minket igazolt. És most arra figyelmezetetünk, hogy Orosz Örs meg akarja vezetni a választóit

 

Forró Krisztián pozíciója nagyban függ az EP-választás eredményétől. Ha a párt kijut Brüsszelbe, azaz megszerzi az 5 százalékot, maradhat a párt élén. Ha nem, kénytelen lesz felajánlani lemondását (ahogy ezt már egyébként megtette az elmúlt hónapokban). Ekkor pedig Világi Oszkár oligarcha minden követ megmozgat majd, hogy végre pártja is legyen, és Forró helyébe Orosz kerüljön. E vita, azaz Forró fűrészelése a soha senki által sehová meg nem választott elnökségi tag, Mózes Szabolcs részéről már az államfőválasztási kampányban megkezdődött. Mózes természetesen most is magára maradt, de csak azért, mert Orosz abban bízik, hogy nemcsak a testvére (cégének forgalma szerint), de ő is eurómilliomossá válhat Brüsszelen keresztül.

 

Így egy esetleges EP-bukta után, ahogy arról már írtunk, befejeződik az önálló etnikai politizálás a Felvidéken és mindenki mehet, amerre lát. Amikor is majd többirányú mozgás várható: A liberálisok először Világi hathatós támogatásával megpróbálják megbuktatni Forrót és Oroszt ültetni a helyébe. Ha ez nem sikerül, többen átállhatnak a PS vagy Korčok új pártjába liberális, progresszív díszmagyarnak.

 

És hogy hol van a történetben Gyimesi György? A párttal szemben kritikus, egykori MKP-szavazó azt mondhatná, hogy majd átveszi végre a Magyar Szövetség irányítását. De minek? Gyimesi ugyanis az egyetlen első ligát játszó, országosan is ismert felvidéki magyar politikus, akire egy 2 százalékos – és pártbeli kollégái által az elmúlt évtizedekben sikeresen szétvert – Magyar Szövetség élén, az önálló etnikai politizálás (Gyimesi hibáján kívüli) befejeztével értelemszerűen csak a kilátástalanság várna.

 

Ezt pedig hívei sem szeretnék. Gyimesi saját képességeinek, ismertségének, remek kommunikációs készségének köszönhetően, azáltal, hogy a témákat elsők között ismeri fel és teszi az asztalra, bármelyik komoly pártban releváns szereplő lehet. Ha akar. Ez pedig a Bugár-Csáky-Berényi-Menyhárt-Forró vezette magyar politizálás jelenlegi lehetőségein messze túlmutat a számára, tetszik vagy sem.

 

A 2024-es államfőválasztás és EP-választás után tehát egyúttal megkezdődik a felkészülés a következő parlamenti megmérettetésre. Újraosztják a lapokat. A  választó pedig majd eldönti, kit fog a továbbiakban támogatni.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 14 olvasónak tetszik ez a cikk.