A kirándulóhajó szeptemberi, Vajka közelében történt balesete miatt további korlátozásokra lehet számítani a dunai hajóközlekedésben. A sérült töltésszakaszt ugyanis korábban csak részlegesen javították ki.

 

Szeptember 11-én egy svájci felségjelű kirándulóhajó találkozott Vajkánál a töltés betonozott oldalával, az ütközésben megsérült a töltés védőburkolata is. A hajó eredetileg Dunacsúnra tartott, hogy ott kikössön és a fedélzetén tartózkodó turisták megtekinthessék a Danubiana galériát.

 

Az ütközés után Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter bejelentette, hogy a hajó román kapitánya – aki az ütközéskor szerzett sérülései miatt kórházba került – alkoholos befolyásoltság alatt állt, de az Aktuality.sk úgy tudja, hogy csak mérsékelt mennyiségű alkoholt fogyasztott. Ennek ellenére a rendőrség gondatlanságból elkövetett veszélyeztetés miatt indított ellene eljárást.

 

 hirdetes_300x300  
forrás: aktuality.sk
forrás: aktuality.sk

 

A hajó nem szenvedett komolyabb sérülést, még azon a délelőttön folytathatta útját. A töltéssel azonban már más volt helyzet. A sérült szakaszt megvizsgálták a búvárok, és megállapították, hogy csökkenteni kell a vízszintet, és azonnal hozzá kell látni a javítási munkálatoknak. Ez alatt az idő alatt korlátozták a hajóközlekedést, nem járt a komp sem.

 

Az akkor elvégzett javítások azonban csak részlegesek voltak, ezért Bősnél újra el kell engedniük a vizet, hogy befejezhessék a javításokat.

 

Az Aktuality.sk nem tudta meg az illetékesektől, hogy a gyors, de csak részleges javítómunkálatokra azért volt-e szükség, mert vészesen közelgett a szeptember 16-i pozsonyi EU-csúcstalálkozó, ahol a Dunán nem csak a rendőrök járőröztek, hanem az uniós vezetők is sétahajókáztak (igaz, nem jutottak el célállomásukhoz a Duna alacsony vízállása miatt).

 

„[A töltés állapota] azonnali beavatkozást igényelt a súlyos sérülések veszélyének elhárítása érdekében. A védőburkolatban keletkezett lyuk veszélyesen alámoshatja a töltés szerkezetét”

 

Mondta a Szlovák Vízgazdálkodási Társaság szóvivője, Pavel Machava.

 

Most tehát egy jóval komplexebb és időigényesebb javítás következik, amelynek következtében a következő hetekben a vízszintet újra csökkenteni kell, hogy a sérült szakaszhoz hozzáférhessenek a munkások. Speciális, külföldről importált aszfalt segítségével újra leszigetelik a töltés sérült részeit. Ez idő alatt a hajóközlekedést is korlátozni fogják a Duna ezen szakaszán.

 

vojka-poskodena-hradza-nehoda-vyletnej-lode-clanok_webnoviny_sk
Forrás: Webnoviny.sk

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép: pravda.sk/a kirándulóhajó és a töltés „találkozása” 2016. szeptember 11-én

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!