Szlovákia ma búcsúzik el az első köztársasági elnökétől, Michal Kováčtól, aki október 5-én hunyt el 86. életévében. Újkori történelmünkben az egykori államfő nyugalomra helyezése lesz az első állami temetés.

 

15:58

A gyászmise végeztével az elhunytat átszállítják a Szent András temetőbe, ahol családja és rokonai búcsúztatják el. A tmetés ezen része magánjellegű, a sajtó és a nyilvánosság nem vehet részt rajta. A gyásznap a kormány döntése alapján hivatalosan 17:00-kor fejeződik be.

 

15:35

 hirdetes_300x300  

Pavol Demeš, az elhunyt egykori közeli munkatársa elmondta, hogy Michal Kováč becsületes és jóságos ember volt. Erős politikai jellemmé vált, aki kitartóan dolgozott céljai elérése érdekében.

 

aktuality.sk
aktuality.sk

 

15:30

Andrej Kiska jelenlegi államfő a Szent Márton-dómban tartott gyászszertartáson elmondta, hogy Szlovákia rövid történelmének ideje alatt „egyetlen közjogi méltóságnak sem kellett olyan fájdalmas döntéseket meghoznia, mint  Kováč elnök úrnak”.

 

13:41

A szertartás a Szent Márton-dómban fog folytatódni, amelyen már a nyilvánosság is részt vehet. A dóm előtt hatalmas kivetítőn követhetik figyelemmel a Stanislav Zvolenský érsek által celebrált szentmisét.

 

13:03

A Duna-partról 20 tüzérségi ágyú sortüzét lehetett hallani, előtte egy perces néma csenddel és a szlovák himnusszal tisztelegtek a volt államfő emléke előtt. Közben a koporsót áthelyezték az ágyútalpról egy halottaskocsiba, ezen viszik tovább az elhunytat a Szent Márton-dómhoz. Az Elnöki Palotánál jelenlévők tapssal búcsúztatták Kováčot.

 

aktuality.sk
aktuality.sk

 

12:46

A gyászmenet már megérkezett az Elnöki Palotához. A menetet Rudolf Schuster gyalogosan, a gyengélkedő Ivan Gašparovič és Miloš Zeman cseh államfő pedig autóval kísérte végig.

 

12:20

A Védcölöp utcán felsorakozott katonák nem csak a tisztelgés jeleként vannak jelen – az úttestre senkit sem engednek ki. Az emberek az ablakokból, balkonokról és a járdán állva követik az eseményeket.

 

Katonák sorfala a gyászmenet útvonalán, forrás: aktuality.sk
Katonák sorfala a gyászmenet útvonalán, forrás: aktuality.sk

 

12:00

Pozsony-szerte megszólaltak a harangok, melyek 5 percen keresztül kísérik utolsó útján az egykori államfőt. A menet már elindult a várból. A gyászmenetet az elhunyt féltestvére, Dušan Kováč és fia ifj. Michal Kováč, valamint a legnagyobb közjogi méltóságok vezetik.

 

Indul a gyászmenet a várból, forrás: tasr.sk
Indul a gyászmenet a várból, forrás: tasr.sk

 

11.50

A pozsonyi várból megindult a gyászmenet, amely a Védcölöp utcán át vezet a Grassalkovich-palotáig.

 

11.46

A koporsót Michal Kováč földi maradványaival kivitték a pozsonyi vár Lovagterméből.

 

11.38

Szlovákia jelenlegi köztársasági elnöke, Andrej Kiska és felesége is részvétét fejezte ki a gyászoló családnak.

 

pybio8zft4aktqxw4qmwza-1280
Fotó: aktuality.sk

 

11.34

A Kováč családnak részvétet nyilvánított Robert Fico miniszterelnök, valamint Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Tanács elnöke.

 

4-0ae04beb6a96e52d151d0e007bed0febdfe2f265
Fotó: TASR

 

4-f10dccd603b60b506878a419e4f326ff6a2a51dd
Fotó: TASR

 

11.12 Megérkeztek a fegyveres erők tagjai a pozsonyi vár alá.

 

3-5e702629b54ab1d719d502058f6fd6bcab379eb3
Fotó: TASR

 

11.06 

A gyászoló családnak az egykori szlovák miniszter, Iveta Radičová is részvétet nyilvánított. „Mindenekelőtt bátor és nagy harcos volt” – nyilatkozta Michal Kováčról.

 

9ub-8jhyso7yx7-ykr5ztw-1280
Fotó: aktuality.sk

 

10.52 

A pozsonyi vár udvarába megérkezett Mikuláš Dzurinda egykori szlovák miniszterelnök, valamint Jozef Moravčík és Pavol Hrušovský is.

 

10.32 A család a részvétnyilvánításokat fogadja

 

3-bd9eddf0fb7bdba75ec8017f60bb115fbac6ecd1
Balról a harmadik: Emília Kováčová, az elhunyt államfő özvegye és két fia, ifj. Michal Kováč és Juraj Kováč (fotó: TASR).

 

3-f45a901ab4cf73f004e2f53c16960ebcf7e573cc

 

Déli 12 órakor a pozsonyi templomok ötperces harangszóval tisztelegnek az államfő emléke előtt. A Duna-partról 20 tüzérségi ágyú sortüzét hallhatjuk, a városon keresztül a díszőrség tagjai fognak menetelni, a zászlókat pedig félárbócra eresztik.

 

A búcsúztatás  10.30-kor veszi kezdetét a pozsonyi várban. Michal Kováč hozzátartozói itt fogják fogadni a részvétnyilvánításokat, valamint a számos hazai közjogi méltóságot és külföldi vendéget.

 

Michal Kováč  egykori államfő mai temetésére elfogadta a meghívást Miloš Zeman cseh államfő és elődje, Václav Kalus, valamint Magyarország egykori köztársasági elnöke, Pál Schmitt, de tiszteletét teszi a valamikor romániai államfő, Emil Constantnescu is.

 

rakvu-exprezidenta-michala-kovaca-prevezu-na-lafete
Fotó: SITA

 

Déli 12.00 órakor megszólalnak a harangok, és megkezdődik a gyászmenet. Az államfő koporsóját a várból ágyútalpon szállítják az elnöki palota elé. A Védcölöp utca, a Hodža tér és a Štefánik utca is átjárhatatlan lesz abban az időpontban, de a főváros több pontján is forgalomkorlátozásra kell számítani. A koporsó szállítása közben az utat katonai menet fogja szegélyezni, míg az ágyútlap körül a díszőrség menetelését láthatjuk majd.

 

Az egykori köztársasági elnök lelki üdvéért tartott szentmisét Stanislav Zvolenský érsek fogja celebrálni a Szent Márton-dómban. Beszédet mond Szlovákia jelenlegi államfője, Andrej Kiska, valamint Michal Kováč egykori tanácsadója, Pavol Demeš, de a volt elnök féltestvére, Dušan Kováč történész is búcsúbeszéddel készül. A Szent Márton-dómbeli szentmise után Michal Kováčot a fővárosi Szent András-temetőben helyezik végső nyugalomra.

 

Nyitókép: TASR

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!