Alig fogtak bele a vizsgálódásba, máris füllentésen kapták Miroslav Lajčák külügyminisztert. A parlamenti külügyi bizottság megállapította, hogy a „Logo” nevű akcióval kapcsolatban a külügyi tárca 46 565 eurót fizetett ki a művészeknek. Ez jóval több, mint amit Lajčák nemrég bevallott (32 ezer euró).

 

„Már az első adat sem ült, amit a minisztériumnál ellenőriztünk. Nem kell csodálkozni, hogy ezeket a szerződéseket (törvényellenesen) nem akarják nyilvánosságra hozni”

 

– írta a facebook posztjában Miroslav Beblavý frakciók kívüli képviselő.

 

Ezúttal azonban nem csak mint ellenzéki politikus nyilatkozott, hanem a Zuzana Hlávková által nyilvánosságra hozott, az uniós soros elnökséget érintő visszaéléseket vizsgáló külügyi bizottság tagjaként, amelynek tagjai František Šebej és Simon Zsolt is.

 

 hirdetes_300x300  
forrás: topky.sk
forrás: topky.sk

 

Tegnap a parlamenti bizottság tagjai a külügyminisztériumnál a Miroslav Lajčákot ért vádak hitelességét vizsgálták. A külügyi tárca volt alkalmazottja, Hlávková szerint ugyanis a minisztérium szándékosan túlárazta az uniós elnökségi logó amúgy is teljesen felesleges bemutatógáláját, aminek összköltsége meghaladta a 300 ezer eurót.

 

A nagyszabású rendezvényt ugyanaz a marketingügynökség bonyolította le, aki 2015 év végén a Smer nagygyűlését is szervezte. A cég neve Evka.

 

Beblavý felhívta a figyelmet arra, hogy a logó bemutatójául szolgáló gálaesten fellépő művészeknek kiállított 8 számla 46 545 euró összértéket képvisel, miközben korábban úgy tűnt, hogy a művészeket a rendezvényt lebonyolító Evka ügynökség fizeti ki.

 

Ezzel szemben november 23-án Lajčák azt állította, hogy

 

„A honoráriumokra fordított teljes összeg 32 ezer euró volt 26 művész részére”

 

A külügyminiszter ekkor azt is határozottan kijelentette, hogy az egyes művészeknek kifizetett összegeket nem hozza nyilvánosságra.

 

forrás: hnonline.sk
forrás: hnonline.sk

 

Beblavý a HNonline.sk-nak adott nyilatkozatában elmondta, hogy bár a külügyminisztériumnak nem volt kötelező a szerződéseket automatikusan a Központi Szerződés Nyilvántartásában közzé tenni, külön kérésre azonban kötelességük azokat kiadni – ezt a Most-Híd igazságügyi minisztere, Lucia Žitňanská is elismerte –, már pedig több alkalommal is kérvényezték a dokumentumok közzétételét.

 

„Lajčák miniszter úr nem mondott igazat. Vagy tudatosan, vagy saját alkalmazottaitól megvezetve hazudott, nem tudom”

 

Mondta a frakción kívüli parlamenti képviselő.

 

forrás: sme.sk
forrás: sme.sk

 

A külügyi tárca álláspontja szerint Beblavý a honoráriumok bruttójával számolt, míg a külügyminiszter a nettó (adók és járulékok levonása utáni) értéket vette alapul. A tárca szerint a szerződéseket az információs és a szerzői jogról szóló törvény tiltja.

 

Beblavý azonban állítja, hogy a szerzői jogdíjakat mindig bruttóban tüntetik fel, és most még sem a minisztérium, sem a művészek nem tudhatják, mennyi a nettó értéke, hiszen még nincs is lezárva a 2016-os év, így nincsenek adóbevallások.

 

Körkép.sk, HNonline.sk

Nyitókép: cas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!