Körzeti orvosból kevés van és kezdenek kiöregedni. Az állam próbálja motiválni a fiatal orvosokat, hogy a rendelőkben akarjanak dolgozni, de a messzebb fekvő falvakban már most is orvoshiánnyal küzdenek.

 

Szlovákia-szerte 900 körzeti orvos hiányzik, a meglévők negyede pedig már 65 évnél is idősebb. Az állam egy rezidens-programmal igyekszik megalapozni a vérfrissítést. A végzős orvostanhallgatóknak kifizeti a tandíjat, ők cserébe ezért kötelezik magukat, hogy a program befejeztével legalább 5 évet Szlovákiában praktizálnak.

 

Az ösztönzőerő és a megtérülés hiánya

 

 hirdetes_300x300  

Sajnos a rezidens program sem képes egyelőre megoldani az orvoshiányt a félreeső kis falvakban, a kevésbé vonzó régiókban. A rezidensek egy része a nagyobb városokhoz kötődik, ott van a családjuk vagy a lakhelyük.

 

A praktizálást kezdő orvosok inkább egy már működő rendelőt vennének át, amely adott számú pácienssel rendelkezik. Egy teljesen új helyen, ahol esetleg évek óta nem működik a rendelő, és (lélekszámból adódóan) nincs annyi páciens, költséges a beruházás.

 

Legalább 21 olyan járás van, ahol orvoshiánnyal küzdenek, így ezekben a régiókban utazni kell a megfelelő orvosi ellátásért. Jórészük magyarlakta járás. Forrás: SME.sk

 

Lényegében az első években ingyen kellene dolgozniuk.

 

„Gondolkoztam azon, hogy anyagilag problémát jelentene a nővér és magam fizetését beteremteni. Egy faluban talán csak úgy lehet ezt megoldani, hogy valamilyen körzetek összefognak és az ember pár napot az egyik, pár napot másik helyen rendel”

 

mondta az Aktuality.sk-nak Korčeková doktornő, aki csak akkor vállalná el a vidéki praktizálást, ha nem lenne más választása.

 

A betegállátás minősége bánhatja

 

Sok faluban a rendelést úgy oldják meg, hogy délelőtt az egyik, délután a másik községben rendel az orvos. Ez két település esetében még működhet, de három, négy esetében már nagyon komplikálttá válhat, ami a betegellátás minőségének rovására mehet.

 

Körzeti orvosok iránt akkora a kereslet, hogy bármelyik végzős érvényesülni tudna. A probléma a befektetéssel és a megtérüléssel van – nem beszélve az esetleges földrajzi távolságokról.

 

Egyes községek biztosítanák az orvos lakhatasát is, csak hogy megoldják a betegellátást, ám még így sem egyszerű meggyőzni a szakembereket.

 

Néhány példa, milyen bevételekkel és kiadásokkal kell számolni az orvosoknak. Bevételük függ a betegek számától, költségeik pedig attól, mennyit kell befektetniük a rendelő működtetésébe, eszközökbe. Forrás: Pravda.sk

 

Korábban létezett egy kiegészítő mechanizmus az olyan orvosok jutalmazására, akik a félreeső helyeken vállaltak munkát. Ez azonban ma már nincs, mindenkinek ugyanolyan feltétekkel kell megbirkóznia földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül. E tekintetben ételemszerűen a város nem összehasonlítható a faluval.

 

A kormány egyelőre nem tervezi az említett ösztönző mechanizmus újbóli, vagy valami ahhoz hasonló megoldás bevezetését. Az állami kézben lévő Általános Egészségbiztosító szerint ez a kérdés még korai, a Dôvera elmondása szerint ezzel kapcsolatban nem keresték még meg partnerei, az Union pedig úgy véli, nem tudná arra motiválni az orvosokat, hogy a kis falvakban praktizáljanak.

 

 

Körkép.sk, Aktuality.sk

Nyitókép: SME.sk

 

Kapcsolódó cikkek: 

 

Szomorú szlovákiai realitás: Néha kifizetődőbb, ha nem kezelik a beteget

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!