Beköszöntött a strandszezon, ezért egyre többen keresik a boltok polcain a különböző fényvédő termékeket. A választék óriási, és nem könnyű eldönteni, hogy pontosan milyen terméket is vásároljunk. Az alábbiakat jobb, ha inkább elkerüljük.

 

Naptejek retinollal vagy A-vitaminnal

 

Az ilyen napozószerek növelik a tumorok kialakulásának veszélyét, állítja egy tavalyi kutatás. Bár a retinolt gyakran adják naptejekhez, testápolókhoz, mivel öregedésgátló hatást tulajdonítanak neki, a legfrissebb tudományos álláspont szerint javasolt lehet kerülni az ilyen termékeket. Ha retinolos testápolót használunk, akkor ne menjünk napra, vagy legfeljebb csak nagyon rövid időre.

 

 hirdetes_300x300  

50 faktorosnál erősebb naptejek

 

A napozószerekben lévő anyagok a leégést okozó UVB sugárzástól védenek, nem pedig az UVA sugaraktól, amelyek többek között a rákos megbetegedések kialakulásáért felelősek. Ha tehát 50 faktorosnál erősebb napozószert használunk, akkor jó eséllyel nem fogunk leégni, viszont éppen emiatt jóval több időt töltünk a napon, hosszú időre kitéve magunkat a veszélyes UVA sugárzásnak.

 

Fotó: index.hu

 

Oxybenzon tartalmú napozószerek

 

Az oxybenzon egy olyan adalékanyag a naptejekben, amely beszívódik a bőrbe, és onnan a véráramba is bekerül. Ha pedig bekerült a szervezetünkbe, akkor az ösztrogén működését kezdi el utánozni, ami egy idő után hormonális problémákhoz, pajzsmirigy-betegségekhez és termékenységi gondokhoz is vezethet. Alaposan olvassuk el a termék címkéjét, amelyet meg akarunk venni – ha az összetevőlistán szerepel az oxybenzon, a benzophenone vagy a benzophenone-3, akkor inkább hagyjuk a boltban.

 

Spray vagy porállagú napozószerek, naptejjel átitatott kendőcskék

 

A sprayállagú termékek könnyen a légutainkba, és onnan a vérkeringésünkbe juthatnak, így sokkal nagyobb adagot kapunk belőlük a kelleténél, ami hosszú távon hormongondokhoz vezethet. Emellett a spray állagú termékeknél sokkal nehezebb megállapítani, hogy elegendő jutott-e belőlük mindenhová. Ugyanez a helyzet a porállagúakkal, illetve a naptejjel átitatott kendőcskékkel. A legjobb, ha a hagyományos, testápolóhoz hasonló állagú termékeknél maradunk.

 

Fotó: life.hu

 

Rovarriasztó/naptej kombók

 

Feleslegesek, és tele vannak káros vegyi anyagokkal, amelyek irritálhatják a bőrt és a légutakat. Ráadásul a rovarriasztót csak napi egy-két alkalommal ajánlatos használni, míg a naptejet kétóránként.

 

Forrás: HáziPatika.com

Nyitókép: NetDoctor

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!