Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Szent István király nemzeti ünnepe alkalmából átadták a Külhoni Magyarságért Díjakat, többek között a felvidéki Puss Sándor jezsuita szerzetesnek és a Szőttes Kamara Néptáncegyüttesnek.

 

Díjat vehetett át a Felvidéken élő, egyetlen magyar jezsuita szerzetes, Puss Sándor, aki a Nagyszombati Jezsuita Rendház tagja. Az atya egész életét a nehéz sorsú emberek megsegítésének és a fiatalság nevelésének, tanításának szenteli. Puss Sándor a kárpátaljai, ezerötszáz lakosú – felerészben magyar ajkú közösségben – Ráton gyermekotthont alapított jezsuita társaival. Díjat kapott az 1968 óta működő felvidéki Szőttes Kamara Néptáncegyüttes is.

 

P7050038_ekg_wbl_sk
Puss Sándor misét celebrál. Idén helyzték át a csallóközi Ekecsről Kassára szolgálatra. Forrás ekg.wbl.sk

 

SZOTTES-foto©Ctibor-Bachraty-102_szottes_ck
A Szőttes Kamara Néptáncegyüttes. Forrás: Szottes.sk

 

 hirdetes_300x300  

„Üldözött magyarjaink kezét nem engedjük el”

 

A nemzeti ünnep alkalmából átadott kitüntetésnek három üzenete is van, egyrészt jelenti a nagyszerű emberek értékelését, másrészt az adott nemzetrész elismerése, jelzése annak, hogy a magyar állam figyel rájuk, szereti, az egyetemes magyar nemzet meghatározó részének tekinti őket – jelentette ki Semjén Zsolt.

 

Hangsúlyozta: a díjnak van egy politikai üzenete is, mégpedig az, hogy üldözött magyarjaink kezét nem engedjük el. A mostani kitüntetések politikai üzenete szándékolt és tudatos, ugyanis azok az „erdélyi barátaink” kapják az elismeréseket, „akiket koncepciós módon hurcoltak meg”.

 

Az ünnepségen tíz Külhoni Magyarság Díjat adtak át, amelyet a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes javaslatára a kormányfő adományoz a külhoni magyar közösségek érdekében végzett közéleti, oktatási, kulturális, egyházi, tudományos, valamint a gazdasági önszerveződés területén végzett kiemelkedő munkáért.

 

Download (22)_kulhoni_magy_díj_mti2
Fotó: MTI

 

MTI

Nyitókép: MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!