Míg Andrej Danko házelnök az oroszországi Állami Dumában szólalt fel, addig Andrej Kiska államfő Strasbourgba az Európai Parlament plenáris ülésén mondott beszédet.

 

Kiska a második elnök az önálló Szlovákia történetében, aki felszólalhat az EP-ben. Az első Rudolf Schuster volt, 2001-ben.

 

Kiska először is az Európai Parlament elnökének, Antonio Tajaninak mondott köszönetet a meghívásért, valamint azért, hogy felszólalhat az EP plenáris ülésén. Elmondása szerint az időzítés nem is lehetett volna jobb, hiszen a szlovákok pár nap múlva ünneplik azt a napot, amikor „megtettük az első lépéseinket a demokrácia felé”, főleg azok a fiatalok és diákok, amik megnyitották a bársonyos forradalom kapuját.

 

 hirdetes_300x300  

Kiska szerint ezek az EU gyenge pontjai

 

A pesszimizmus növekedésével, a populizmus okozta veszéllyel, valamint az EU-ban jelen lévő nacionalizmussal és extrémizmussal kapcsolatban elmondta, hogy nem szabad ezeket a jelenségeket félvárról venni, ám azt is hozzátette, hogy nem ért egyet azzal a gondolattal, miszerint az EU felépítésében olyan alapvető hiányosságok lennének, melyek a „keserű jövőhöz” vezetnének. Hangsúlyozta, hogy elutasítja azt az előszeretettel használt „játékot”, amikor a hazai politikai palettán végbemenő problémák elrejtése érdekében mindenért Brüsszelt hibáztatják.

 

„A tények az európai integráció sikereiről beszélnek. Az Európa-ellenes populisták és extrémisták nem győzhetnek le minket abban, amit mi kínálunk a polgáraink számára: megoldást az életszínvonal javulása érdekében. Erősebb vezetésre, nagyobb bizalomra és odaadásra van szükségünk akkor, ha az EU nevében cselekszünk és beszélünk”

 

– mondta Kiska.

 

Közös harc az orosz propaganda ellen

 

A szlovák államfő az európai védelmi projektek kapcsán arra is felhívta a figyelmet, hogy az EU államainak együtt kellene cselekedniük az ellen a közvetlen veszély ellen, amit az orosz propaganda képvisel. „Kár lenne, ha csődbe menne ez az európai projekt csak azért, mert képtelenek vagyunk megállítani a csalások és az álhírek terjedését” – konstatálta.

 

Kiska továbbá arra is figyelmeztetett, hogy ez a propaganda hatással van a mindennapjainkra, káoszt teremt, gyengíti a stabilitást és aláássa az emberek bizalmát az egyes intézményekben. Értékelte, hogy az EP tavaly elfogadott egy határozatot az orosz propagandával kapcsolatban, ami Kiska szerint „bátor és szükséges lépés volt”.

 

Forrás: Aktuality.sk

Nyitókép: Lucas Jackson

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!