Csak minden ötödik lakos tudja, hogy a korrupció bejelentése esetén joga van védelmet kérni, például a szándékos munkahelyi elbocsátás ellen – derült ki a Focus ügynökség felméréséből, amelyet november 7 és 13 között készítettek el 1017 válaszadó személyes megkérdezésével.

 

A megkérdezettek mindössze 20 százaléka volt tisztában azzal, hogy a korrupció bejelentése esetén jogosult védelmet kérni. Marianna Leontiev, az Állítsuk meg a korrupciót (Zastavme korupciu) szervezet munkatársa szerint ezért is hozták létre a www.akooznamit.sk portált, amelyen az embereknek elmagyarázzák, mit is jelent pontosan a korrupció bejelentése és hogyan védi őket a törvény.

 

Az alapítvány által megrendelt  felmérésben arra is rákérdeztek, hogy a lakosság hogyan értékeli a rendőrség munkáját. A megkérdezettek háromnegyede elégtelennek tartja, csak 22 százalék volt elégedett a rendőrség korrupcióellenes tevékenységével. Ez azért is riasztó, mert a 2016 decemberében készült felmérés hasonló eredményeket mutatott.

 

 hirdetes_300x300  

A kutatásból az is kiderült, hogy a polgárok 39 százaléka jelentené a korrupciót, ha megfelelő védelmet biztosítanának mellé. Ennek ellenkezőjét gondolta a válaszadók 41 százaléka. A tavalyi felmérésben még a megkérdezettek fele támogatta a korrupció bejelentését, ami nagy különbség.

 

Az utolsó kérdésben a „A Szlovákiában élők többsége megengedné magának a korrupt viselkedést, ha meg lenne rá a megfelelő lehetősége” állítást kellett véleményezni – a kijelentéssel a megkérdezettek 72 százaléka egyetértett, ötöd részük viszont nem tartotta helyénvalónak.

 

Webnoviny.sk
Kép: pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!