Az iskoláknak lehetőséget kellene adniuk az angol mellett a francia, német, orosz, spanyol vagy olasz nyelvtanulásra is, állították a Szlovák-Német Kereskedelmi és Iparkamara (SNOPK), a Goethe Intézet és a Német Szövetségi Köztársaság nagykövetségének képviselői csütörtöki sajtótájékoztatójukon.

 

Az Oktatásügyi Minisztérium a jövő iskolaévtől liberalizálni akarja az első számú idegennyelv kiválasztását az alapiskolákban.

 

A német nagykövetség képviseletében Michaela Vita üdvözölte a minisztérium döntését, mivel 2015 óta, mikor is az alapiskolákban egyetlen idegen nyelvként az angolt vezették be, érzékelhető a német nyelv hanyatlása.

 

 hirdetes_300x300  

„A kétnyelvűség minden országban fontos a gazdaságra nézve. Szlovákiában olyan a helyzet, hogy épp a külföldi cégek viszik előre a gazdasági növekedést.”

 

mondta a sajtótájékoztatón Peter Kompala az SNOPK-tól. Azt, hogy mégis mekkora a hiány a németül beszélő alkalmazottakból országos szinten, nem pontosították a sajtótájékoztatón.Azonban mivel „majdnem minden második vállalat nagyon fontos ismeretként tekint a németre” szeretnék a diákok figyelmét a német nyelvtanulásra irányítani.

 

Az SNOPK képviselője szerint az alkalmazottak a német nyelv ismeretével növelhetnék a keresletet, mivel további német befektetők érkezhetnek az országba.

 

Michaela Vita megemlítette, hogy Európában legkevesebb két idegen nyelvet kellene beszélniük az embereknek, mivel csak így lesznek attraktívak a munkapiacon.

 

aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!