Az ígéret földjének tűnt számukra, de a migránsok csak nagyon kis részének sikerült munkát találnia a nagy német vállalatokban.

 

Akiknek sikerül, legtöbbször csak, mint gyakornok dolgozik.

 

Munkát, gyakornoki posztot, vagy egyéb munkabeosztást csak az újonnan érkező migránsok töredékének sikerül szereznie. Bár a statisztikák szerint tavaly mintegy 1,1 millió illegális migráns érkezett az országba, a 30 legnagyobb német vállalatnak a tavalyi év végéhez csak 200-nak sikerült munkát adnia.

 

 hirdetes_300x300  

Volkswagen, RWE vagy Adidas

 

A felmérés, melyet a német politikai magazin, a Report Mainz készített, a 30 legnagyobb német vállalatra terjedt ki, melyek közé a Volkswagen, az RWE vagy az Adidas is tartozik.

 

A felmérés eredménye azt mutatja, hogy az egy millió hiányzó munkahely migránsokkal való feltöltése túlságosan optimista elvárás volt.

 

„A menekültek beintegrálása a német munkaerőpiacra nagy kihívás lesz. A vállalatok minden tőlük telhetőt megtesznek a németül tudó menekültek integrálására. A munkához jutottak alacsony száma azt mutatja, hogy kevesen beszélnek németül,” jelentette ki a német munkáltatói szövetség elnöke, Ingo Kramer. Mint elmondta, nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a gyakorlatra érkezőknek is érteniük kel laz egészségügyi és munkabiztonsági előírásokat.

 

Presseportal.de weboldal közben emlékeztet Kramer tavaly novemberi szavaira, amikor még azt mondta, „saját érdekünkben készen állunk a menekültek nagyszámú kiiskolázására, hogy kvalifikációt szerezzenek.”

 

Állandó munkahelyet számukra a harminc vállalatból közben csak a beruházásokkal foglalkozó Vonovia kínál. Pontos számokat ők sem akartak mondani, de elárulták, hogy szíriai és afrikai migránsokról van szó, akik tavaly tavasszal érkeztek az országba. Manuális munkára lettek felbérelve, mint kézművesek, ápolók, szerelők. Februártól dolgoznak.

 

Vagy túl öregek, vagy maguktól elmennek

 

A Beiersdorf kozmetikai cég, mely a Nivea gyártója, rövidtávú szerződést kínált a migránsoknak. A The Times szerint más vállalatok praxis vagy gyakornoki lehetőséget kínáltak számukra.

 

A legnagyobb német telekommunikációs vállalat, a Deutsche Telekom ugyan több mint 350 kérvényt kapott, melyből százat be is hívott interjúra, de csak 35 személyt választott ki közülük. Ennek oka a hiányzó felsőfokú végzettség, melyre Németországban a gyakornoki pozícióknál is szükség van. A Daimlernél 40-en kezdtek neki a szakképesítési programnak, de csak ketten maradtak. A vállalat szerint vagy túl idősek voltak hozzá, vagy maguktól elmentek.

 

Az Allianz, a BMW, a Bayer is esélyt adott a migránsoknak különböző gyakornoki programokkal, de az így „felvettek“ száma alig éri el a néhány tucatot.

 

Várniuk kell

 

A 30 megszólított vállalat többsége azt mondta, hogy idén folytatni fogják a gyakorlatot. Vannak köztük olyanok, akik német nyelvkurzust is kínálnak.

 

A menedékkérők ügyük lezárásáig nem dolgozhatnak hivatalosan az országban. Három hónap után magasabb ellátást kapnak, mely elég a szerény megélhetésre. A szíriaiak többsége viszont menedékjogot kapott, mely lehetővé teszi számukra, hogy munkát találjanak. Ők intenzív nyelvtanfolyamra is járhatnak, mely hat hónapig tart.

 

Hogy nagyon kevés menekült kap munkát, annak nem csak az alacsony képzettség és a nyelvismeret hiánya az oka. Ehhez hozzájárul az is, hogy kevés vállalat hajlandó munkát adni olyannak, akiről nem tudja, meddig kíván az országban maradni.

 

Hospodárske Noviny

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!