Csehországban visszavetheti a gazdaság bővülését az egyre nagyobb méreteket öltő munkaerőhiány. Az Unió legkisebb munkanélküliségi rátájával büszkélkedő cseh gazdaságból 213 790 álláshely vár betöltésre.

 

A cseh vállalatok rengeteg megbízást kapnak a világ számos pontjáról, de ahhoz, hogy azokat teljesíteni tudják, munkásokra lenne szükségük. Belőlük pedig kevés van a piacon. A cégek így vonakodva merik csak bevállalni a megbízásokat, melyeket ha nem teljesítenek, súlyos kötbért kell fizetniük. Ez a jelenség visszavetheti a gazdaság bővülését is.

 

„A piac teljesen kiürült. A szélsőségesen alacsony munkanélküliség miatt már nem tudunk honnan embereket felvenni. Ezért úgy gondoljuk, hogy rövidtávon válságmegelőző intézkedésekre van szükség és meg kell könnyíteni a külföldi munkaerő behozatalát, akik megfordíthatják a helyzetet”

 

idézte a Teraz.sk Radek Špicart, a cseh Ipar- és Autószövetség alelnökét.

 hirdetes_810x300  

 

Ukránok után románok és bolgárok

 

Csehország már tavaly kormányrendeletben könnyítette meg a munkaerő behozatalát Ukrajnából. A rendelkezés keretében a cégek több mint 8000 ukrán munkavállaló foglalkoztatására adtak be kérvényt csak az elmúlt 15 hónapban.

 

A vállalatok azonban még mindig a körülményes adminisztratív velejárók miatt panaszkodnak. Legalább fél évet kell ugyanis várniuk a „megrendelt” munkaerőre, mert a Lvov-i cseh konzulátusnak nincs elég kapacitása a kérvények és a jelentkezők adatainak feldolgozásához.

 

Más országok is szóba kerültek:

 

„Jelenleg romániai és bolgár munkavállalók behozatala került még szóba. Olyan országokról van szó, amelyek az EU tagjai, ezért uniós jog tekintetében könnyebb eseteknek minősülnek”

 

fogalmazott a Hochtief építőipari vállalat vezérigazgatója, Tomáš Koranda.

 

Nem jön be a cseh időjárás a spanyoloknak

 

A munkaközvetítő-cégek szerint Dél-Európából is próbálnak munkaerőt felvenni csehországi foglalkoztatásra. Elmondásuk szerint több száz munkást közvetítettek ki például Spanyolországból és Olaszországból, elsősorban azokból a régiókból, ahol különösen magas munkanélküliséggel küzdenek.

 

A trend is megváltozott. Korábban elsősorban a felsőfokú végzettséggel rendelkezőket keresték Csehországban, ma már az ipari gyártósori munkásokból van a legnagyobb hiány. Azokban a cseh régiókban, ahol még lenne is szabad munkaerő, a vállalatoknak magas fizetést kell felkínálniuk, hogy a magukhoz tudják csábítani az embereket.

 

Csehország Európa szívében van, sokan mégsem akarják elhagyni otthonukat, hogy ott dolgozzanak, a viszonylag kisebb távolság ellenére. Romániában sem akkora az érdeklődés a csehországi munkák iránt, mint azt a csehek remélték. Spanyolországban nem csak a távolság ooz gondot, hanem az éghajlati eltérések – túl hideg van a Cseh-medencében.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: eTrend.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!