Hatalmas iramban adósodnak el a háztartások. A gazdaság jól megy, ám a lakossági megtakarítások nem nőnek, ellenkezőleg: egyre többen és egyre nagyobb hiteleket vesznek.

 

A közgazdászok úgy tartják, hogy a takarékoskodó háztartás jelenlegi fogyasztásáról mond le a jövőbeli előnyökért cserébe. Szlovákiában sajnos ez fordítva van: a gazdaság viszonylag dübörög, ám a lakosok úgy döntenek, inkább arra használják az alkalmat, hogy újabb hiteleket vegyenek fel.

 

Tavaly összesen 3,2 milliárd eurónyi fogyasztási hitelt vettek fel a bankoktól a szlovákiai lakosok. Ez 2009-es összeggel összehasonlítva háromszoros (!) növekedést jelent. Máshonnan megközelítve: minden egyes férfira, nőre és gyerekre csaknem 600 eurónyi új hitel jutott 2017-ben.

 

 hirdetes_300x300  
Forrás: HNonline.sk

 

Kevesebb a laksáhitel

 

2009-től valamelyest a kamatláb is csökkent. Kilenc éve 14 százalék körül mozogtak a fogyasztási hitelek kamatlábai, tavaly novemberben a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) adatai szerint először süllyedt az átlag 8 százalék alá.

 

Az euró bevezetése óta a fogyasztási és egyéb hitelek mennyisége töretlenül emelkedik. Kivételt csak a lakáshitelek képeznek, ahol megfordult a trend. A legtöbb lakáshitelt 2016-ban vették fel, de tavaly értékük az előző év háromnegyedére esett vissza.

 

Forrás: HNonline.sk

 

Szigorított hitelfelvétel

 

Az NBS mostani jelentésében is figyelmeztetett, hogy mind Közép-Kelet-Európában, mind az EU-ban Szlovákiában nő leggyorsabban a háztartások GDP-hez mért összadóssága éves szinten, ami sok tekintetben aggodalmat keltő, mivel gátat vethet a gazdasági növekedésnek.

 

Az NBS utasítására szigorodtak ezért például a fogyasztási hitelek feltételei. A januártól érvényes szigorítás szerint a hitel törlesztőrészletei nem lehetnek nagyobbak, mint a kérvényező havi bevétele mínusz a létminimum és még maradnia kell 20 százalék tartaléknak. Az igénylőnek gyermekei vannak, akkor a rájuk eső kiadásokat is bele kell számítani a végeredménybe.

 

HNonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép: hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!