Tavaly, 2017-ben 1389 vállalat költözött ki Szlovákiából, és többnyire valamelyik szomszédos országba tette át telepehelyét. Magyarországot 622 cég választotta, Csehországot 514, Bulgáriát pedig 129.

 

A Bisnode elemzése szerint a legtöbb vállalat Pozsony megyéből távozott. Az elköltözés leggyakoribb okai a bonyolult szlovákiai ügyintézés, a célország barátságosabb jogkörnyezete, alacsonyabb adói, hatékonyabb bíróságai (ez fontos szempont a tartozások behajtásánál), kisebb a korrupció, olcsóbb munkaerő vagy nagyobb kereslet – esetleg ezek valamilyen kombinációja.

 

„Magyarország és Csehország már régóta azok az államok, ahova a legtöbb Szlovákiából távozó cég költözik. Egyrészt a földrajzi közelség miatt, másrészt a magyarországi enyhébb adóterhek miatt. A vállalkozók ott 9 százalékos társasági adót fizetnek, míg Szlovákiában 21 százalékos jövedelemadót. Kedvezők az adózási körülmények Bulgáriában, ahol 10 százalékos a társasági adó”

 

idézte a Trend gazdasági hetilap internetes kiadása Petra Štěpánovát, a Bisnode elemzőjét.

 hirdetes_300x300  

 

Átlagon felüli járulékterhek sújtják a szlovákiai béreket

 

Románia és Lengyelország a TOP 5-ben

 

A legvonzóbb öt ország sorát az előbbieken kívül Románia és Lengyelország egészíti, ahol alacsony a munkaerőre kivetett adó- és járulékterhek szintje.

 

A Bisnode szerint a legtöbb cég Pozsony megyéből (1009), Nyitra megyéből (344) távozott, a legkevesebb Eperjes és Trencsén megyékből. A távozó cégek zöme kis- és nagykereskedelemmel foglalkozó (506 cég), vagy szakmai, tudományos vagy technológiai kutatássalé foglalkozó vállalat volt (435), illetve jelentős volt az adminisztratív szolgáltatásokat és tanácsadást nyújtó vállalatok száma is (412).

 

Fizetésünk egyre nagyobb része vándorol az államkasszába

 

Lengyelország Magyarországgal versenyez

 

Szlovákia némileg tehát lemaradt a cégekért folytatott versenyben. De az említett célországok is kemény harcot vívnak egymással a munkahelyteremtő vállalatokért. A Napi.hu gazdasági blogportál a gazeta.pl-re hivatkozva azt írja, hogy Lengyelország a magyarországi társasági adó szintjére, tehát 9 százalékra csökkentené saját nyereségadóját.

 

Ez azért is nagy dolog, mert eddig Magyarország büszkélkedhet a legalacsonyabb nyereségadóval. A lengyelek első körben a kis- és középvállalkozásoknak kedveznének az intézkedéssel. Nem véletlenül. Közép-Kelet-Európában jellemzően a KKV-szektor foglalkoztatja a munkások zömét (Szlovákiában a dolgozók 70 százaléka dolgozik valamilyen kis- és közép-vállalkozásnál).

 

A lengyel kormány ráadásul további engedményeket tenne. Többek között csökkentené a munkára kivetett járulékterheket, ami jellemzően a családi vállalkozásokon segíthetne.

 

eTrend.sk, Napi.hu

Nyitókép: etrend.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!