Nyitókép: agroinform.hu

 

Európai tudósok, köztük a Cseh Tudományos Akadémia klímakutató intézetének két szakértője felfedezték, hogy az öreg kontinensen termesztett búza nem ellenálló a klímaváltozásokkal szemben.

 

Az elmúlt 5-15 évben az európai búzaültetvények többségén csökkent a búza reakcióideje a klímaváltozásokra. Az intézet kutatási eredményeit az amerikai Proceedings of the National Academy of Sciences magazinban tették közzé.

 

A szélsőséges és rendkívül változó időjárás a tudósok szerint a búza termésének csökkentését fogja eredményezni. A kutatók több ezer mintát vizsgáltak kilenc európai országnak, Csehországban, Szlovákiában, Finnországban, Dániában, Németországban, Belgiumban, Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban. Az érdekelte őket, hogy a gabona miként reagál az időjárásra.

 hirdetes_300x300  

 

„A különböző éghajlati viszonyoknak kitett nemesített búza hozama viszonylag hasonló volt Észak- és Közép-Európában, míg délen ugyanez a kemény búzára volt érvényes. Komoyl probléma ugyanakkor, hogy egész Európában a búza nagyon kiszolgáltatott a kiadós csapadékkal szemben,”

 

– olvasható jelentésükben. Általánosságban érvényes, hogy a vegetációs időszak érzékeny fázisaiban az eső, a szárazság, a meleg és a hideg is nagy károkra képes.

 

„A búza hozama a néhány napos szeles, nedves időjárás esetén is visszaesik, ilyenkor betegségek is kialakulhatnak. A búza főleg a szárazságra és a meleg stresszre érzékeny,”

 

teszi hozzá a CzechGlobe.

 

Az Intézet szerint a búza ellenállóságát a különböző nemesítési programok sem javítják.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!