Az Európai Bizottság új tervet fogadott el az EU saját határain belüli humanitárius segítségnyújtás szabályozására. Az Euractive.com portál szerint azért volt szükség a terv elfogadására, mert egyrészt eddig csak tengerentúli országoknak volt lehetséges humanitárius segítségett nyújtani, másrészt pedig az „együttműködés hiánya a tagállamok között” az EB szerint új, kreatív megoldásokat tett szükségessé.

 

A tervezet tartalmazza, hogy létre kell hozni egy kizárólagos pénzügyi keretet, amely lehetővé teszi, hogy az EU pénzügyi támogatásban részesítse a humanitárius partnereket, akik a forrásokat a humanitárius segélyre szoruló tagállamok segítségére fordítják.

 

Az EB a kizárólagos keret nagyságát 700 millió euróban határozta meg a következő három évre, ebből az idei év részesedése 300 millió euró, 2017 és 2018-ra pedig 200-200 millió eurót különítenek el.

 

 hirdetes_300x300  
French CRS riot policemen react to a protest by migrants against the partial dismantlement of the camp for migrants called the "jungle", in Calais.  REUTERS/Pascal Rossignol
Francia rendfenntartó erők a Calais-i migránstábor felszámoása okán kitört zavargásokban. Szinte háborús körülmények. Forrás: REUTERS

 

Valószínűleg nem véletlen, hogy a tegnapi sikertelen görög-EU tárgyalások után közvetlenül elfogadtak egy tervezet, amely pénzforrásokat szabadít fel a migránsok tömegeinek bizonyos szintű ellátására. Görögország tegnap elégedetlenül hagyta ott az EU-s pénzügyminiszterekkel folytatott tanácskozást, mivel 480 millió eurót kért 100 ezer migráns ellátására.

 

Már csak azért is feltűnő az EB lépése, mivel jelenleg Görögországot sújtja leginkább a migránsválság – jórészt önhibájából –, így valószínű, hogy az új pénzügyi keret az ő érdekeit szolgálja.

 

Merkel hajthatatlan. Lesz-e fordulat jövő héten? 

 

Közben a Hirado.hu arról tájékoztatott kedd délután, hogy Angela Merkel német kancellár kitart menekültpolitikája mellet, és újra azt nyilatkozta, hogy a mostani helyzetben Görögországban feltorlódott menekülteket is el kell osztani az uniós országok között, azokon felül, akikről egyébként már megállapodtak az uniós belügyminiszterek.

 

Azzal, hogy Macedónia lezárta határait, Görögországban egyes források szerint 7, más források szerint nagyjából 22 ezer menekült torlódott fel a görög-macedón határon. A számuk egyre nő. Hétfőn délelőtt az egyik határszakaszon a menekültek áttörtek a kerítésen, de a macedón rendfenntartó erők nem tudták őket megfékezni.

 

German Chancellor Angela Merkel drinks a beer during Christain Democratic Union (CDU) political Ash Wednesday meeting in Volkmarsen, Germany February 29, 2016.  REUTERS/Kai Pfaffenbach
Merkelnek nincs ínyére a V4-ek B-terve, de saját pozíciója miatt aggódhat. Március közepén 3 tartományban is választások lesznek, Merkel népszerűsége pedig fokozatosan csökken. Lesz-e kihívó? Angela merkel a CDU múlt hét szerdai találkozóján. Forrás: REUTERS

 

A nyugat-balkáni országok legtöbbje hajlandó a katonaságot is bevetni a határok védelmében.

 

Március 7-én lesz EU csúcs a migránsválságról, de jelenleg nem lehet megjósolni azt, hogy milyen eredménnyel (ha ugyan) zárul majd a találkozó. A V4-ek által javasolt B-tervet Merkel kancellár nem fogadja el.

 

Robert Fico kormányfő nagy sajnálatára az EU-csúcs már a választásokat követő napokban lesz. A korábbi EU-csúcs, ahol a migránstéma szintén tárgyalásra került volna, végül csak a brit reformjavaslatokkal foglalkozott. A kormányfő pedig aznap be jelentette, hogy hajlandó műszaki akadályt építeni a migránsok ellen az osztrák-szlovák határon.

 

EURACTIVE.com, Körkép.sk

Nyitókép: BBC

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!