A britek többsége úgy dongolja, hogy az Európai Unió piacához való hozzáférés a legfontosabb kérdése a kilépési tárgyalásokban – derül ki a BBC által megrendelt és a ComRes közvélemény-kutató ügynökség által lebonyolított felmérésből. Ennél azonban érdekesebb elképzelésre is fény derült: a britek jelentős része szerint 10 éven belül jelenlegi formájában megszűnik létezni az Egyesült Királyság.

 

A felmérés szerint a britek 66 százaléka a kilépési tárgyalásoknál a közös piac elérését tartja prioritásnak, míg 31 százalék a szabad mozgás korlátozását tartja fontosnak. 52 százalékuk úgy véli, hogy Nagy-Britannia továbbra is élvezheti az európai közös piac előnyeit a mozgás némi korlátozása mellett.

 

Európai szemmel talán kevésbé tűnik korrekt elképzelésnek, hogy a britek 45 százaléka szerint a közös piacért cserébe sem akarná, hogy bevándorlók érkezzenek hozzájuk az EU tagállamaiból. 27 százalékuk úgy gondolja, hogy az uniós bevándorlók legalább egy részének azonnal el kéne hagynia az országot legkésőbb a kiválás pillanatában.

 

 hirdetes_300x300  

A fentiek ellenére a túlynomó többség (72 százalék) nem bízik abban, hogy a politikusok meg tudnák védeni a britek érdekeit.

 

A felmérés legérdekesebb eredménye, hogy a britek 53 százaléka szerint 10 éven belül az Egyesült államok felbomlik.

 

BBC.com, Comres.co.uk

Nyitókép: Conversation.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!