A bajorországi Ansbachban vasárnap este történt robbantás szíriai elkövetőjét korábban felszólították Németország elhagyására és kilátásba helyezték kitoloncolását Bulgáriába, egyelőre nem tudni, hogy ez miért nem történt meg – mondta a német szövetségi belügyminisztérium szóvivője hétfőn Berlinben.

 

Tobias Plate a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta, hogy az Eurodac uniós menekültügyi ujjnyomat-nyilvántartó rendszer adatai alapján a 27 éves szíriai férfit Bulgáriában és Ausztriában is regisztrálták. Ezért a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) menedékjogi kérelme elutasítása után felszólította Németország elhagyására, és figyelmeztette, hogy kitoloncolják, ha nem távozik önként.

 

 

 hirdetes_300x300  

Egyelőre nem ismert, hogy miért nem távolították el az országból – mondta a szövetségi belügyminisztérium szóvivője, rámutatva, hogy a kitoloncolás nem szövetségi, hanem tartományi feladat.

 

A szíriai férfi vasárnap este Ansbachban egy szabadtéri koncert helyszíne mellett feltehetően szándékosan működésbe hozott egy robbanószerkezetet, amely a hátizsákjában volt. Az elkövető meghalt, 12 ember megsebesült, hárman közülük súlyos állapotban vannak. A férfi lelkiállapota labilis volt, korábban kétszer megpróbált véget vetni életének, és az öngyilkossági kísérletek miatt korábban kórházban ápolták.

 

Joachim Herrmann bajor tartományi belügyminiszter hétfőn hajnalban a városban tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a robbantás iszlamista öngyilkos merénylet lehetett.

MTI
kép: bbc.com / EPA

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!