A Welt am Sonntag legutóbbi elemzésében arról számolt be, hogy sok Németországban migránsként számon tartott személy üdülési céllal utazik vissza hazájába, ahonnan hivatalosan menekültként érkezett.

 

A Welt am Soonntag olyan menekültekről tud, akiknek menedékkérelmét már elfogadták, azóta munkanélküliekként tartják őket számon, és rövid időre visszautaztak hazájukba, főleg Szíriába, Afganisztánba és Libanonba, majd visszatértek Németországba.

 

A német Szövetségi Munkaügyi Hivatal szóvivője elismerte, tudomásuk van róla, hogy „vannak ilyen esetek”. A szóvivő ugyanakkor azt is elmondta, hogy pontos információkkal nem szolgálhat.

 

 hirdetes_300x300  

„Nem vezetünk semmilyen statisztikát és nem rendelkezünk semmilyen [hivatalos] elemzéssel ebben a témában, ezért nem szolgálhatunk adatokkal”

 

mondta a szóvivő, de a Welt szerint ha lennének is erre vonatkozó információi, a hivatal akkor sem adhatná ki őket adatvédelmi szabályokra hivatkozva.

 

Adatvédelmi szabályok mögé bújva

 

A menekültek a HARTZ IV névre keresztelt segélyt kapják, fejenként havonta 399 eurót (ez az eltartott gyermekek számával növekedhet), plusz az állam átvállalja lakbér költségeiket. A Hartz IV-re jogosult migránsok 21 napra hagyhatják el németországi lakhelyüket úgy, hogy közben ne csökkenjen a segély nagysága.

 

Ráadásul csak a távozás várható időtartamát kell bejelenteniük az illetékes hivatalnak, uticéljukat már nem. A hivatal szerint „nincs semmilyen jogi alapjuk ezeket az információkat kikérni” a migránsoktól.

 

Ha a Szövetségi Munkahivatal munkatársa a migránsokkal folytatott beszélgetés során tudomást is szerezne arról, ügyfelei hova utaznak, azt az adatvédelmi szabályok miatt nem adhatná ki senkinek – az idegenrendészetnek sem.

 

migrants1_1-e1456652516993_barenakedislam_com
A menekültstátuszt azért kapták meg, mert az ország ahonnan jöttek, nem biztonságos. Akkor miért akarnak visszamenni? Forrás: barenakedislam.com

 

Felvetődik a kérdés, létezik-e egyáltalán üldöztetés

 

A Welt am Sonntag úgy tudja, hogy a német Szövetségi Menekültügyi Hivatal  (BAMF) még júniusban felszólította a berlini munkaügyi hivatalokat, hogy jelezzék, ha a menedékjoggal bíró személyek visszautaznának származási országukba.

 

A német belügyminisztérium szóvivője európai jogszabályokra hivatkozva azt mondta, hogy egy nem biztonságos országba való visszautazás a menekültstátusz egyedi felülbírálása alapján annak visszavonásához vezethet. Hozzátette ugyanakkor, hogy lehetnek elfogadható indokok is, mint egy rokon súlyos betegsége, de

 

„Üdülési céllal utazni [vissza a származási országba] annak a jele lehet, hogy valójában nem fenyegeti őket üldöztetés”

 

Kell, hogy legyen következménye

 

A Bundestag belügyi bizottságának elnöke, Armin Schuster (CDU) szerint, akkor a menedékkérelem pozitív elbírálásának indokai nem állják meg a helyüket, és ennek következménye kell, hogy legyen az illető menekültekre és lakhatásukra nézve.

 

Schuster szerint csak néhány esetben tudja elképzelni a kiutazás korrekt indoklását, és szerinte fontos lenne, hogy a menekültek ilyen utazásaira csak a BAMF adhasson engedélyt.

 

_85424484_mighungarynewroszkereut_bbc
Mivel nem lehet tudni, kik hova utaztak vissza (még ha csak három hétre is), komoly biztonsági kockázatok is felmerülhetnek. Kérdés, volt-e, aki az Iszlám Államhoz tért vissza, vagy valóban mindössze családját látogatta meg. Másik kérdés: nem hoz-e valakit magával, mikor 21 nap után visszatér Németországba. Forrás: BBC.com

 

Körkép.sk

Nyitókép: NBCNews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!