Ünnepélyesen aláírták a kolumbiai Cartagénában hétfőn a kormány és a FARC gerillaszervezet békeszerződését. Ezzel egy 52 éve tartó fegyveres konfliktusnak szakad vége. A dokumentumot a cartagenai Zászlók terén látta el kézjegyével Juan Manuel Santos kolumbiai államfő és Rodrigo Londono, vagyis Timochenko, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillaszervezetének vezetője.

 

 

Az elnök ezután egy békegalambot formázó kitűzőt adott át a FARC vezetőjének, aki az ingére tűzte azt.

 

 hirdetes_300x300  

Amit ma aláírtunk, túlmutat azon, hogy egy kormány és egy gerillaszervezet véget akar vetni egy konfliktusnak. Amit ma aláírtunk, az a kolumbiai emberek nyilatkozata az egész világ színe előtt arról, hogy belefáradtunk a háborúba, és hogy többé nem fogadunk el semmilyen erőszakot az ideák megvédéseképpen. Érthetően és hangosan azt mondjuk: Soha többé háborút!

 

Az aláírási ceremónián több mint 2500, magas rangú meghívott vett részt, akiket arra kértek, hogy öltözzenek fehérbe. A FARC vezetője bocsánatot kért az ünnepségen:

 

A FARC nevében őszintén bocsánatot kérek a konfliktus minden áldozatától és minden szenvedésért, amelyet okozhattunk a háború során. Most a béke üdvözléséért szállnak a repülők, nem azért, hogy bombákat dobjanak le.

 

Az 1964-ben kezdődött kolumbiai fegyveres konfliktusban az évtizedek során legalább 260 ezren vesztették életüket, 45 ezren tűntek el és 6,8 millió ember vált földönfutóvá.

 

hu.euronews.com
kép: theguardian.com

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!