Az elmúlt hetekben igazi politikai offenzívába fogott az MKP vezetése. Menyhárt József az utóbbi napokban Igor Matovičcsal, Richard Sulíkkal és Bugár Bélával is tárgyalt az együttműködési lehetőségekről. Egyeztetett úgy a szóba jöhető partnereivel, mint politikai ellenfelével is. Hétfő este két napos munkalátogatásra indult Brüsszelbe, ahol több szakmai tárgyalásra és kétoldalú politikai egyeztetésre is sor kerül. Ennek kapcsán kérdeztük.

 

Pártelnökként ez lesz az első brüsszeli látogatása. Milyen program vár önre?

 

A kétnapos munkalátogatásom meglehetősen sűrű. Kedden találkozom Joseph Daullal, az Európai Néppárt elnökével. Beszámolok neki az itthoni politikai fejleményekről, a közösségünk és az MKP előtt álló közeli és középtávú kihívásokról. Nyilván európai szintű témák is szóba kerülnek majd. Találkozom továbbá Markus Warasinnel, aki Antino Tajani, az Európai Parlament frissen megválasztott elnökének kabinetjében a nemzeti kisebbségek ügyét viszi.

 

 hirdetes_300x300  

Mindkét eseményen Csáky Pál EP-képviselőnk kíséretében veszek részt, aki egyik kezdeményezője volt a délután sorra kerülő oktatási konferenciának, amelyen a felvidéki magyar oktatás helyzetéről adok elő. Szerdán Csáky Pállal közösen találkozunk Manfred Weberrel, az Európai Néppárt parlamenti frakciójának vezetőjével. Vele is az itthoni politikai helyzetet tekintjük át, illetve néhány aktuális uniós szintű témára is jut időnk.

 

Kép: MKP.SK

 

A továbbiakban a néppárti magyar képviselőkkel találkozom csoportosan, illetve külön Gál Kingával, aki a Néppárt alelnöke, illetve Gyürk András magyarországi delegációvezetővel is. Részt veszek a néppárti magyar delegáció soron következő ülésén is. Reményeim szerint Vincze Loránttal, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnökével is találkozom, akivel a Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezésük fejleményeit és az MKP azzal kapcsolatos teendőit beszéljük majd meg.

 

Milyen célokkal, elvárásokkal utazik Brüsszelbe?

 

Bizonyos értelemben „felmérem a terepet”, hiszen eddig MKP-elnöki minőségemben nem jártam még az Európai Parlamentben és Brüsszelben. Kapcsolatokat építek, megismerkedek a közösségünk szempontjából fontos itteni kulcsemberekkel és munkájukkal. Célom, hogy ezeket a kapcsolatokat, csatornákat a jövőben a személyes ismeretség jelentette előnnyel tudjam kamatoztatni az itthoni céljaink érdekében.

 

A szlovákiai magyar oktatás helyzetét taglaló konferencián is részt vesz, ezen kívül találkozik az EP-elnök kabinetjének nyelvi kisebbségügyi felelősével is. Milyen eredményekkel lenne elégedett?

 

A konferencia azért különösen fontos, mert a résztvevők első kézből kapnak majd információkat a nemzeti kisebbségek megmaradásában kulcsszereppel bíró területről, a kisebbségi oktatásügyről. Bár a brüsszeli „magyar lobbi” sokat tesz azért, hogy az európai politika fősodrába vezesse a kisebbségi ügyeinket, az átlagos brüsszeli döntéshozó nagyon keveset tud ezekről a problémákról.

 

Szükséges tehát az ilyen konferenciák formájában is megvalósuló ismeretterjesztés. Ide kapcsolódik az EP elnökének kabinetjében dolgozó Markus Warasinnel tervezett találkozóm is. Mivel az EP történetében most először van az EP-elnökének kabinetjében ilyen tisztség, ami számára is új, a jövőbeni együttműködésünk lehetőségeinek feltérképezése lesz a téma.

 

Kép: MKP.sk

 

Az elmúlt hetekben több, a szlovákiai magyarságot érintő témáról is beszámolhattunk az európai szintéren Csáky Pál EP-képviselő tevékenységével kapcsolatban. Ilyen a Beneš-dekrétumok ügye, az Európai Parlament új elnökének kisebbségi ügyekért felelős tanácsadója, vagy a magyar EP-képviselők együttműködése. Hogyan értékeli mindezt?

 

Csáky Pál nem az a típusú EP-képviselő, aki a másfélezer kilométerre lévő munkahelyén „begubózva” dolgozik, elszakadva a közösségétől. Brüsszeli és strasbourgi kiküldetése mellett nagy hangsúlyt fektet arra, hogy itthon is személyesen ápolja a kapcsolatokat a választóinkkal.

 

Eddig elért eredményei magukért beszélnek, miközben már-már közhelyszerű, hogy a nemzeti kisebbségek ügye számára az európai uniós terep rendkívül nehéz és uniós szinten továbbra sem tűnik közelinek az áttörés. Ez utóbbi azonban nem a magyar képviselőkön múlik, erről már a brüsszeli utam előtt is meggyőződtem.

 

Körkép.sk/KZS

 

További ajánlott írások:

 

Csáky Pál a Körképnek: Tajani megválasztása a kisebbségi ügyekre is jó hatással lehet

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!