2017. május 17-21-e között az erdélyi Kolozsvárott ülésezik az Európai Nemzeti Kisebbségek Föderatív Uniójának (FUEN) 62. kongresszusa.

 

A nagy múltra visszatekintő, 32 állam 90 tagszervezetét magába foglaló ernyőszervezet eddigi működésének legfontosabb szakaszához érkezett. A FUEN kolozsvári kongresszusán ma szimbolikusan útnak indítják azt az összeurópai aláírásgyűjtő akciót, amelynek célja egymillió támogató aláírást szerezni a szervezet által kidolgozott, kisebbségvédelmi célú intézkedéscsomaghoz, a Minority SafePack-hez. A történelmi jelentőségű kongresszuson a Magyar Közösség Pártja képviseletében Menyhárt József elnök, Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke és Csáky Pál európai parlamenti képviselő vettek részt.

 

Történelmi jelentőségű kezdeményezés

 

 hirdetes_300x300  

A Minority SafePack célja, hogy a hagyományos nemzeti kisebbségek, illetve a regionális és kisebbségi nyelvek érdekében az Európai Unió szintjén szülessenek olyan jogszabályok és ellenőrző intézményrendszer, amelyek hatékony védelmet nyújtanak e nemzeti és nyelvi közösségeknek, akár az adott uniós tagállammal szemben is.

 

A kongresszus (Fotó: MKP)

 

A Minority SafePack eredetileg benyújtott változatát az Európai Bizottság még 2013-ban elutasította és csak az után adott zöld utat a kezdeményezés némileg módosított változatának, hogy a kezdeményezők az EU luxemburgi bíróságán pert nyertek az Európai Bizottsággal szemben. Az európai nemzeti és nyelvi kisebbségek számára történelmi jelentőségű kezdeményezést az Európai Bizottság ez év áprilisában regisztrálta. Ahhoz azonban, hogy a Minority SafePack alapján az Európai Bizottság ténylegesen is kezdeményezze az uniós szintű kisebbségvédelmi jogszabályok megalkotását, 2018. március végéig egymillió aláírást kell összegyűjteni az EU legalább hét tagállamában.

 

Miért van szükség összeurópai jogvédelemre?

 

Míg Dél-Tirolban a kisebbségi jogok rendezése példaértékű, addig más országokban a többségi nemzet közel sem ennyire demokrata gondolkodású. Láthatjuk mindezt nálunk is az anyanyelvhasználat, kisebbségi jogok, önkormányzatiság különböző területein. Míg egyes tagországokban a nemzeti kisebbségeket a nyelvi, kulturális sokszínűséget erősítő értékként kezelik, addig Szlovákiában, Romániában, de másutt is inkább az asszimilációban érdekeltek.

 

Csáky Pál, az MKP európai parlamenti képviselője (Fotó: MKP)

 

Az EU-ba való belépésnél az egyik feltétel a kisebbségvédelem volt. Egy összeurópai kisebbségi jogi norma egységesíthetné a jogvédelmet és javíthatna a nemzeti kisebbségek helyzetén. Ott is, ahol a nemzetállami törekvések ezzel ellentétesek. A cél, hogy javítsanak a jelenlegi helyzeten, és több biztosítékot és jogi szabályozást kapjanak a nemzeti kisebbségek. A kezdeményezéssel az azonos jogosultság elérését biztosítanák összeurópai szinten.

 

Milyen lesz az aláírásgyűjtés?

 

Egy ilyen, az adott ország hivatalos nyelvére lefordított formanyomtatvánnyal fognak kampányolni az egyes tagországokban, így Szlovákiában is. Már most nyáron, a különböző falunapokon, rendezvényeken várható, hogy az MKP aktivistái megjelennek az emberek között, és elmagyarázzák miről is szól a kezdeményezés. Az aláírásgyűjtés ténylegesen szeptemberben indul el.

 

A MinoritySafePack aláírásgyűjtési íve szlovák nyelven. Kép: Körkép.sk

 

Emellett online aláírásgyűjtés is zajlik majd. Az egy millió aláírásból Szlovákiában legkevesebb 6 ezer aláírás összegyűjtésére van szükség. Ettől vélhetően sokkal többet sikerül összegyűjteni a végső határidőig, melynek dátuma 2018. április 3.

 

Körkép.sk/sajtóhír

 

További ajánlott írás:

 

Történelmi jelentőségű, összeurópai aláírásgyűjtés indul a nemzeti kisebbségek jogainak bővítéséért – Kérdések és válaszok

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!