Az ENSZ Biztonsági Tanácsa ma szavaz az Észak-Korea elleni újabb szankciókról, miután a távol-keleti diktatúra nemrégiben újabb, minden eddiginél erősebb nukleáris robbantást hajtott végre. Az Amerikai Egyesült Államok szigorú szankciókat akart foganatosítani az észak-koreai rezsim ellen, ám követelésével magára maradt.

 

Az AF hírügynökség szerint az USA annyit ért el, hogy az Észak-Koreába irányuló földgáz szállítmányokat limitálják és a kőolaj szállítmányok nem nőnek 500 ezer hordó fölé negyedévenként.

 

Azt azonban nem sikerült kiharcolnia, hogy Kim Dzsongun felkerüljön az ENSZ nemzetközi feketelistájára illetve hogy befagyasszák a diktátor vagyonát, ezért inkább visszavonta erre vonatkozó javaslatait.

 

 hirdetes_300x300  

A TASS hírügynökség közlése szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök és Angela Merkel német kancellár elítélték Phenjan provokatív magatartását, de hangsúlyozták, hogy a feszültség feloldását csak az segíti elő, ha a felek tárgyalóasztalhoz ülnek.

 

Ez az álláspont szembe megy az amerikai állásponttal. Donald Trump szerint ugyanis a tárgyalások nem vezetnének áttöréshez. Tehát még a NATO-szövetséges Németország is az USA-val szemben helyezkedett el a kérdésben.

 

Ugyanakkor Németország nem állandó tagja az ENSZ Biztonsági Tanácsnak, azt öt ország, név szerint Franciaország, Nagy-Britannia, Kína, Oroszország és az Egyesült Államok alkotja, akik vétójoggal rendelkeznek.

 

Yahoo.com, TASS, Körkép.sk

Nyitókép: TIME.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!