Ismét Csányi Sándor vezeti a Napi.hu gondozásában megjelent A 100 leggazdagabb 2016-os listáját, ahová idén tíz új nábob érkezett. A Befolyásbarométer dobogójára pedig Orbán Viktor, Csányi Sándor és Lázár János került.

 

Tavaly újabb 35 milliárddal, 200 milliárd forintra gyarapította vagyonát Csányi Sándor, így 2011 óta egymás után hatodszor lett a leggazdagabb magyar – derül ki az idén immár 15. alkalommal megjelenő A 100 leggazdagabb című kiadványból.

 

20_leg_HU
Kép: napi.hu

 

Az OTP Bank első emberét Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa követi 175 milliárd forinttal, míg a harmadik helyre – öt év után újra – Demján Sándor került, akinek vagyona 2016-ban 120 milliárd forintra nőtt. Az idei lista egyik legnagyobb változása, hogy a tavaly 115 milliárd forintra becsült vagyonnal harmadik, a Fotex-csoport főtulajdonosa, Várszegi Gábor – aki a 14 évvel ezelőtt megjelent első náboblistát 40 milliárd forintos vagyonnal vezette – idén kikerült a leggazdagabb magyarok közül, ugyanis az elmúlt pár évben fokozatosan elszakadt Magyarországtól és a magyar gazdaságtól, mára magyar lakcímkártyáját és adószámát is visszaadta.

 hirdetes_300x300  

 

A gazdagok egyre gazdagabbak

 

A Napi.hu magyarországi listáján szereplők összvagyona idén már megközelítette a 2800 milliárd forintot (azaz a kilencmilliárd eurót), ez 180 milliárddal haladja meg az egy évvel korábbit (a múlt évi 160 milliárdos emelkedés után), miközben mindkét évben nulla közeli volt az infláció Magyarországon.

 

A „belépési küszöb” a 2015-es 6 milliárdról idén 6,8 milliárdra emelkedett. A 2016-ös vagyon szerinti listán tíz olyan üzletembert találni, aki tavaly még nem szerepelt a legmódosabbak között.

 

Befolyás barométer

 

A rendhagyó módon készülő, tíz politikai elemző véleményét aggregáló 2016-os rangsort továbbra is Orbán Viktor miniszterelnök vezeti, Csányi Sándor előtt, míg a harmadikon megtartotta tavalyi helyét Lázár János. Az első ötbe még Matolcsy György MNB-elnök és Vajna András György kaszinó- és tévétulajdonos került be

 

BB_LEG
Kép: napi.hu

 

Az első húsz helyezett többsége a politikából vagy a politika árnyékában és segítségével felépített gazdasági erőből szerzi befolyását. Az összegzés idén is arra keresi a választ, ki, hogy és mennyi erőforrást tud megmozgatni egy-egy üggyel összefüggésben.

 

A 100 legsikeresebb szlovákiai magyar

 

A Napi Gazdaság mintájára tavaly felvidéki magyar viszonylatban is készült egy hasonló lista, a Családi Könyvklubot jegyző, Győry Attila gondozásában. A liberális holdudvarra építő, tendenciózus ferdítésekkel teli, durva szerkesztési hibákkal tűzdelt, reménytelenül egyoldalúra sikeredett kiadvány azonban kínos eredménnyel zárult. Olvasd el ezzel kapcsolatos cikkünket.

 

A lesújtó kritika után Győry Attila idén úgy látszik már neki sem futott a második kiadványnak.

 

napi.hu/Körkép.sk

 

Nyitókép: civilhetes.net

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!