A Magyar Haltani Társaság által meghirdetett szavazás alapján 2017-ben a harcsa lett az év hala Magyarországon. A nagytestű, bajuszos, főleg lassú folyókban és állóvizekben élő halfaj legnagyobb példányai a 100 kilót is meghaladják. Húsa kiváló, fogyasztása gasztronómiai élményt jelent.

 

Kevésbé ismert, hogy a harcsa az Almágyi víztározóban is jól érzi magát. Itt a további halfajtáink közül megtalálható a ponty, fogas-süllő, keszeg, de az amur, a csuka, a sügér és a kárász is. Közöttük rekordméretűek, hiszen fogtak itt már 90 kilós harcsát, 25 kilós pontyot, 15 kilós amurt (medvesaljai amurozók) és 3 kilós sügért (Kaličiak Štefan, Feled) is. A tónak ennek megfelelően jelentős horgászértéke van.

 

Kép: Potocny Géza

 

Halállományát 1998 óta a rimaszombati Sporthorgász Alapszervezet felügyeli, melynek a Feledtől Tajtiig elterülő körzetében 150 tagja van. A tavat évente közel 200 vendéghorgász is meglátogatja (ebből kb. 30 Magyarországról).

 hirdetes_300x300  

 

Potočný Géza, almágyi horgász már több 80 kg feletti harcsát fogott ki a tóban

 

„Elsősorban jó felszerelés kell hozzá és kitartás. Egy-egy fárasztás min. 20 perc, fél óra, csónakból még több is, mert visz bennünket mindenfelé. Ezt az élményt nem is lehet semmivel sem összehasonlítani. Reszket közben az ember térde, de bírni kell.”

 

foglalta össze az élményeit.

 

Kép: Mede Géza

 

Harcsa – az Almágyi víztározóban 

 

A közel 63 ha területű Almágyi víztározót az Almágy – Gömörpéterfala – Dobfenek által határolt területen alakították ki 1990-ben, egy évvel később töltötték meg vízzel. Az azután itt megtelepedett értékes madár és növényvilága miatt 2000-ben területének mintegy a felét védetté nyilvánították. A tavat a déli oldalról egy mocsaras, rétes vidék határolja, amely Utas pusztán keresztül egészen Zabarig húzódik.

 

Kép: Mede Géza

 

Ez a kietlen környezet alapozza meg Zabar községnek azt a hírét, miszerint itt van Magyarország legzordabb, leghidegebb része.

 

„A víztározó a térség egyik olyan eleme, amelyet szeretne közösségünk nagyobb hatásfokkal bekapcsolni a turizmusba és idegenforgalomba”

 

– mondta ezzel kapcsolatban Köböl Gyula, Gömörpéterfala polgármestere.

 

Mede Géza 

 

Nyitókép: Potočný Géza, Almágy

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!