Jövőre nyit Európa első víz alatti étterme Lindesnes városában, a norvég szárazföld legdélibb részénél. A háromemeletes föld alatti étterem fénypontja a betonszerkezetbe épített 13 méter széles panorámaablak lesz, amivel a belső tér a tenger részévé válhat. Az éttermi menü egy kicsit sem meglepő módon a tenger gyümölcseire koncentrál.

 

Az Under nevű éttermet a norvég Snøhetta vállalat építi. A cég nevéhez olyan világhírű épületek fűződnek, mint a norvég operaház, a balettintézet és a világhírű alexandriai könyvtár Egyiptomban. Az épületet a tengerfenékre, öt méterrel a felszín alá építik, és vastag falainak köszönhetően a legszélsőségesebb tengeri „időjárási viszonyokat” is kivédi. Ez lesz a Snøhetta első víz alatti projektje.

 

Az épület egyik legfontosabb erőssége az, hogy úgy akarja összekapcsolni a természetet a földdel, hogy biztonságos legyen, de egyben drámai is. A tervrajzok szerint egy betoncsövön keresztül lehet majd leereszkedni a víz szintje alá.

 

 hirdetes_300x300  
Fotó: Pinterest

 

Az épület háromszintes lesz, és a tervek szerint akár száz vendéget is képes befogadni. A bejárat és a ruhatár alatt egy pezsgőbárt helyeznek el a tengerpart és az óceán közötti átmenet feloldásához. Az alsóbb szinten ebédlőt építenek, ahol két hosszú, és több kisebb asztalhoz ülhetnek le a vendégek. Az ebédlő asztalai mind a 13 méter széles akril ablakra néznek.

 

A projekt vezető építészete egy periszkóphoz hasonlította az épületet. Legfontosabb céljuk elmondása szerint az, hogy az emberek biztonságban érezzék magukat a tenger alatti étteremben, de közben ne érezzék úgy, mintha összenyomná őket az épület és az azt körülvevő víz. Ennek érdekében a tervezők a természetes anyagokra koncentrálnak, főként tölgyet használnak, és a kellemes világításról sem feledkeznek meg. Így egy rendkívül izgalmas élménnyel távozhatnak az ide látogatók, miközben végig biztonságban érzik magukat a víz alatt.

 

Fotó: HungryForever

 

A főszakács azt tervezi, hogy a menüt az évszakok váltakozásához igazítja. Tavasszal és nyáron a helyi zöldségek, télen pedig a gombafélék és a magvak dominálnak majd a tenger gyümölcsei mellett.

 

Az étterem multifunkciós lesz: nappal étteremként működik, de miután bezárnak,  az épület tengerbiológiai kutatóközpontként üzemel, és olyan kísérletek otthonául szolgálhat, amelyek a tengeri élet viselkedését vizsgálják az évszakok váltakozásának tükrében.

 

Hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!