A politikai újonc, aki a márciusi választások előtt még egy parlamenten kívüli pártot vezetett, ma már a legelfogadottabb jövőbeli miniszterelnök lenne  – derrül ki a SME napilap és a Focus ügynökség közös felméréséből.

 

Andrej Dankot, az SNS elnökét a megkérdezettek csaknem fele tudná elképzelni mint miniszterelnököt, 44 százalékuknak ez nem tetszene. Leginkább az SNS választói, valamint a bizonytalanok és a nem szavazók fogadnák el. A Smer, ĽSNS, Smer rodina, Most-Híd és KDH választói körében is a második legnépszerűbb jelöltként végzett.

 

Azok a pártok, ahol Danko a második legelfogadottabb jelöltként végzett, inkább konzervatikus gondolkodásúak. Martin Slosarik Focus-munkatárs szerint a szavazók választása azért természetes, mert Danko konzervatív politikusként tünteni fel magát.

 

 hirdetes_300x300  

Fico és Sulík is megosztja a szavazókat

 

Danko az egyetlen politikus, akinél többségben vannak a pozitív vélemények a negatívakkal szemben. Második helyen Richard Sulík SaS-vezér található, aki a márciusi választások után szeretett volna alakítani egy jobboldali kormányt. Sulíkot a lakosság 38 százaléka tudná elképzelni miniszterelnökként, ugyanakkor a megkérdezettek több mint felének már problémája lenne vele.

 

A jelenlegi kormányfő, Robert Fico a harmadik helyen végzett, a megkérdezettek 61 százaléka nem szeretne ismét kormányfőnek, egyharmaduk támogatja.

 

Dankot leginkább elődjével, Ján Slota volt SNS-elnökkel kapcsolatban értékelik pozitívabban, állítja  Grigorij Mesežnikov politológus. „Más pártok szavazói is kedvesebb elnöknek tartják Slotánál, és ez egy ideig még eltart majd.” -tette hozzá. Danko népszerűségét az is segíti, hogy új pártként próbálja bemutatni az SNS-t. A politológus szerint a nem szavazókra inkább jellemzőbb az alacsony tájékozottság és nem érzik a felelősséget egy lehetséges kormányfő választása esetén.

 

3
forrás: SME

 

Ambíciók

 

Danko az Expres rádió egyik adásában szeptember elején elismerte, hogy kormányfői ambíciói vannak. Ezt megerősítette a TA3 televízió egyik decemberi adásában is, amikor  Mareka Maďarič kulturális miniszterre és Erik Tomášra neheztelt. Elmondása szerint ők csak azért beszélnek ambícióiról, hogy konfliktusba keveredjen a miniszterelnökkel.

 

Megemlítette azonban, hogy ő tíz évvel fiatalabb Ficonál. Elmondása szerint tíz éve van még arra, hogy eldöntse-e, pályázik-e majd a miniszterelnöki pozícióra.

 

Ugyan az ambíciók nem hiányoznak, de Mesežnikov szerint Dankonak nincsenek meg hozzá a szükséges képességei. „Nem tudja, miről szól a politika, a saját érdekeire és pártjára koncentrál” – mondta. Figyelmeztetett, hogy jelenlegi pozíciója inkább reprezentatív, nem jár túl sok felelősséggel.

 

Fico egyre népszerűtlenebb

 

A jelenlegi kormányfő népszerűségének csökkenése a politológus szerint nem meglepő, ugyanis az már régóta csökken. Ezért is előzte meg Richard Sulík, akit a közvélemény nagy része az ellenzék vezetőjének tart, ezért kormányfő-jelöltként tekintenek rá.

 

A TASR hírügynökségnek a jelenlegi kormányfővel kapcsolatban elmondta, hogy úgy érzi, tavasszal már nem Robert Fico lesz a miniszterelnök. Az eredményeknek örült, ugyanakkor nem kommentálta őket.

 

 

 

sme.sk
kép: sme.sk

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!