A MEDIAN ma közzétett, május végén, június elején végzett felmérése a parlamentbe mérte az MKP-t. A Most-Híd fél százalékot gyengült az előző felméréshez képest és aligha örülhet annak, hogy már a KDH is beelőzte őt. A MEDIAN felmérése szerint így kilencpárti törvényhozás alakulna.

 

A választásokat a Smer-SD nyerné 28,5 százalékkal. A második legerősebb pártként az SaS debütálna, 15,5 százalékos eredménnyel.

 

Az SNS ezen a felmérésen 11,5 százalékot kapott, amivel a harmadik legnépszerűbb párt címét nyerte el, ám alig előzi meg nagy kritikusát, Igor Matovičot és az OľaNO-NOVA-t, amely 10,5 százalékot kapna.

 

 hirdetes_300x300  

Marián Kotleba és az ĽSNS kerek nyolc százalékkal jutna a törvényhozásba, a KDH pedig 6,5 százalékkal, a Most-Hidat megelőzve kerülne vissza a parlamentbe. A KDH eredményei igazából Bugárék gyengülését hangsúlyozzák, más ügynökségek felmérésén a szlovák kereszténydemokraták hasonló eredményt értek el.

 

Forrás: Median.sk

 

A Most-Híd 6 százalékon áll, ami  nem jelent túl sok jót a közelgő megyei választások előtt. Ahogy a Focus tavalyi elemzése is megmutatta, a Most-Híd népszerűsége minden pártnál jobban kötődik a pártvezér, Bugár Béla személyéhez. A párt egyre gyengülő preferenciáit az is magyarázhatja, hogy az utóbbi hónapokban további részletek derültek ki Bugár bizniszeivel kapcsolatban, illetve, hogy a koalíció védelme érdekében egy sor fontos kérdésben meghátrálásra kényszerült, például a közmédia igazgatóválasztásán vagy a Közbeszerzési Hivatal elnökválasztásán.

 

Az MKP a MEDIAN szerint 5 százalékkal bejutna a parlamentbe, a magyar párt erősödését így már más ügynökségek is jelezték. Öt százalékot kapna még Boris Kollár és a Sme Rodina.

 

A felmérésben releváns értékekkel bíró pártok közül az SaS, az SNS, a KDH és az MKP erősödött leginkább, a jobboldali liberálisok a tavaly márciusi eredményükhöz 3,4 százalékpontot, a szlovák nemzetiek 2,9 százalékpontot, a kereszténydemokraták 1,6 százalékpontot az MKP pedig 1 százalékpontot javított. A Smer és Kotlebáék lényegében stagnálnak a MEDIAN szerint, ellenben az OľaNO-NOVA 0,5, a Most-Híd 0,5 a Sme Rodina pedig 1,6 százalékponttal esett vissza az elmúlt egy és negyed évben.

 

Választások és a Median legutóbbi felmérésének összehasonlítása. Forrás: Median.sk

 

A MEDIAN rendszeren méri a pártok választási potenciálját is. Ez az érték azt mutatja, hány százalékot kapna egy párt, ha minden választóját maradéktalanul az urnákhoz tudná vinni. Például az MKP választási potenciálja 5,5 százalék, vagyis ennyit kapna, ha minden vele szimpatizáló választó rá is szavazna. Ez az érték azonban azt feltételezi, hogy a többi párt vele ellentétben nem tudja minden szavazóját mozgósítani. (Az alábbi grafikonon lévő értékek tehát minden pártra egyedileg értendők.)

 

Választói potenciál. Forrás: Median.sk

 

Mandátumok tekintetében a Smer 44 képviselői helyet kapna a parlamentben, az SNS 18-at, a Most-Híd pedig 9-et, ezzel mindössze 71 mandátumot szerezne a jelenlegi kormányformáció, ami öttel kevesebb, mint ami a kormányzáshoz kell.

 

Az SaS 24 képviselői széket kapna, az OľaNO-NOVA 16-ot, a Sme Rodina 8-at, az MKP szintén 8-at, a KDH pedig 10-et. Ha ezek a pártok állnának össze koalícióba, 66 mandátumot szereznének, ami szintén kevés a kormányzáshoz. A szlovák szélsőségesek 12 képviselői széket kapnának.

 

A teljes felmérés ide kattintva érhető el.

 

Körkép.sk

Nyitókép: Körkép.sk/kollázs

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!