A magyar TEK fegyveresei lövöldöztek a vizilabdázókra, de nem ártalmatlanítás céljából: az „akció” része volt a csapat felkészítése során végzett felmérésnek, mely során a sportolók fizikai reakcióit figyelték meg és jegyezték fel. A nem mindennapi ötlet a csapat sportpszichológusától származik. 

 

Imre Tóvári Zsuzsa már majdnem 7 éve dolgozik együtt a válogatottal sportpszichológusként, részben csoportos foglalkozásokon, részben pedig egyéni beszélgetések során találkozik a sportolókkal. A DigiSport V-közép című műsorában több kulisszatitkot is elárult.

 

Előszöris fontos tudni, hogy a pszichológiai foglalkozásokon a játékosokkal nem lélektani mélységekben kutakodnak, nem keresik a problémákat, csupán a megoldásokra koncentrálnak. Célorientált, megoldásközpontú munka folyik, nem pedig terápiás csoport tagjai tesznek folyamatosan önvallomást a többiek előtt.

 

 hirdetes_300x300  

Benedek magas érzelmi intelligenciaszinttel vezeti a csapatot

 

Amíg Kemény Dénes vezette a válogatottat, addig a pszichológus a világversenyeken is jelen volt, segített a csapatnak, ha a szövetségi kapitány szükségét érezte. Benedek Tibor „színrelépésével“ azonban változott néhány játékszabály.

 

benedek_tibor_vs.hu
Benedek Tibor nem tartja indokoltnak a sportpszichológus jelenlétét a világversenyeken, forrás: vs.hu

 

Imre Tóvári Zsuzsa továbbra is segíti a csapatot, de a világversenyeken nem tartja indokoltnak az új kapitány a jelenlétét. Benedek játékosként is megtapasztalhatta a sportpszichológussal való közös munkát, a doktornőnek pedig garanciát jelent a szövetségi kapitány munkája. Szerinte Benedek Tibor nagyon magas érzelmi intelligenciaszinttel vezette mindig a csapatot.

 

Benedek a pszichológus kérésére részt vesz a játékosokkal az közös itthoni csoportos foglalkozásokon, így látja, mi zajlik a megbeszéléseken, jobban megismeri a közösségen belüli kapcsolatok hátterét is.

 

 

Mikor a TEK-esek lőnek a játékosokra

 

A bevezetőben említett „akció”, különleges csapatépítő tréning során nagyon magasra szökik a pulzus, ugrásszerűen megnő az adrenalinszint. TEK-es katonákkal együtt dolgozva különböző próba elé állítják a játékosokat, mérik közben a pulzusukat, feladatokat kell végrehajtaniuk, például eljutni egyik helyről a másikra. Közben lőnek rájuk, ami azonnal felviszi a pulzust.

 

Volt olyan játékos, aki annyira gyakorlottá vált, hozzászokott az ilyen helyzetekhez, hogy nem nőtt jelentősen a pulzusa, ami hatalmas rutint mutatott, hihetetlenül hatékony küzdési stratégia alkalmazására utal.

 

imre-tovari-zsuzsa-02-jpg.exact679x452
A pszichológus, aki kommandósokkal lövet a pólóválogatottra, forrás: vs.hu

 

Az ilyen „akciók“ során videóval rögzítették, hogy a különböző mentális jellegű gyakorlatokat miként oldanak meg a játékosok, miközben jelentősen megemelkedett a pulzusuk. Ezzel azt modellezték, hogy komoly téthelyzetnél ki hogyan dönt, mennyire gyorsan határoz és hajtja végre, amit elgondolt.

 

A lövések persze nem éles lőszerrel történnek, hanem gumilövedéket használnak, de azért erősen megérzi a találatot minden szenvedő fé.

 

Először a stábtagokon kísérleteznek

 

Imre Tóvári Zsuzsa elmondta azt is, hogy mielőtt egy ilyen helyzetbe viszik a csapatot, a stábtagok, köztük ő maga és Benedek Tibor is kipróbálják a „gyakorlatokat“, hogy a saját bőrükön érezzék a kísérlet közvetlen hatását.

 

vizipolosok-vs.hu
Egy csapatként küzd mindenki, forrás: vs.hu

 

A játékosok sosem kerülnek igazi vészhelyzetbe, főleg nem világversenyek előtt. A helyzetgyakorlatokon produkált reakciók ugyanakkor képet adnak az egyes sportolók játékintelligenciájáról, kiderül, ki az, aki felveszi a harcot, és ki az, aki inkább menekülni kezd.

 

Minden fejben dől el

 

A pszichológus tapasztalatai szerint a vízilabda-válogatottnál mind a szövetségi kapitány, mind a játékosok tudatossági szintje nagyon magas, történelmi hagyományok határozzák meg a közösségre jellemző magatartást, amit önkéntelenül átvesz minden újonnan érkező.

 

vizilabdasok-vs.hu
Nem egyszerű helytállni a nagy stresszben, forrás: vs.hu

 

Az elvárás nagy, aki ide kerül, attól a többiek gyorsan jó teljesítményt várnak, egyszerűen ez az elfogadott mérce, amihez mindenki alkalmazkodik.

 

Egy világverseny előtti felkészülés óráról órára kidolgozott forgatókönyv szerint zajlik, Imre Tóvári Zsuzsanna szerint ez egy nagyon magas szint és senkit nem kell noszogatni, „bántani”, hogy alkalmazkodjon az elvárásokhoz, mert ez az alap.

 

 

A beszélgetésről készült videó:

 

 

 

Vlv.hu

Nyitókép: rt.com/illusztrációs felvétel

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!