A szerkesztőségben ültünk és Marian Janušek sajtótájékoztatóját néztük. Még nem voltak élő Facebook-közvetítések, az irodában a TA3 ment. A miniszter bizonygatta, hogy a 120 millió eurós tender teljesen rendben van.

 

Telefonok már voltak, így a kollégánknak egy egyszerű üzenetet küldtünk, hogy próbálja meg megtalálni azt a faliújságot, amelyen a versenyfelhívás van. Rövid keresés után megtalálta. Egy folyosón volt, zárt ajtók mögött. A felhívás egy hétig sem volt ott és csak az juthatott hozzá, aki tudta, hol keresse. Vagyis az akkor koalíciós párt elnökének, Ján Slotának az emberei.

 

A történet nélkül ma valószínűleg nem ítélték volna el  hosszú évekre Janušek és Štefanov minisztereket. Nagy valószínűséggel az egész ügy úgy végződött volna, mint a többi. A faliújság viszont szimbólummá vált, ma már kevesen emlékeznek arra, miről is szólt az ügy, de a faliújságot tíz év alatt sem felejtették el.

(…)

 hirdetes_300x300  

Robert Fico hónapokon keresztül védte Janušeket és  Štefanovot. Azzal vádolta az újságírókat és ellenzéket, hogy csak kitalálják és kormányellenes politikát csinálnak. Legalább abban a pillanatban, amikor megtaláltuk az elrejtett faliújságot, neki is tudatosítania kellett, hogy ez egy botrány. Visszahívta Janušeket, de Štefanov került a helyére, aki a tenderrel törődött a minisztériumon. Egy bűntárs cselekszik így, nem pedig egy kormányfő.

 

 

A két minisztert soha nem ítélték volna el, ha 2010-ben Ficot nem Iveta Radičová váltotta volna. Akkor már nehéz volt leállítani a vizsgálatot, ami Fico nélkül indult el, és főleg: Slota már nem volt a kormányban, ma sincs ott és soha nem lesz. (…) A bíróság döntése nagyon fontos. Kimondta, hogy a lopás, amit az emberek tíz évvel ezelőtt láttak, az állam szerint is az.

(…)

Fico kormányfő nem változott. Ma is úgy véli, hogy a Bašternák-ügy csak a média és az államellenes ellenzék szüleménye. Ma is védelmezi Robert Kaliňák belügyminisztert. A faliújság azonban üzenet, hogy óvatosnak kell lenniük. Egy nap ugyanis már nem lesz kormányfő és a nyomozók, főügyészség és bíróságok normálisan dolgozhatnak.

 

Denník N – Nástenka usvedčila aj Fica 
kép: cas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!