Orbán Soros-fóbiájára és a Közép-európai Egyetem (CEU) felszámolására a határon túli magyarok fizethetnek rá.

Az egykori román miniszterelnök, és a mai napig a román szociáldemokrata párt befolyásos tagja, Victor Ponta múlt héten pénteken korrektnek és nagyon jónak minősítette azt a törvényjavaslatot, amelyet kedden a magyar parlament gyorsított eljárásban elfogadott, és ezzel ellehetetlenítette a Budapesten működő Közép-európai Egyetemet, a CEU-t. Ponta elmondása szerint ezen a héten ő maga is hasonló törvényjavaslaton kezd el dolgozni, amit igyekszik minél előbb benyújtani a bukaresti parlamentnek.

(…)

Továbbá javaslatot tett arra vonatkozóan is, hogy Románia lépjen be a visegrádi négyekbe, ugyanis ennek a szövetségnek sokkalta nagyobb jövője van az összeurópai együttműködéssel ellentétben. Van itt azonban egy bökkenő. Amennyiben hasonló törvény működne Romániában is, arra a magyar kisebbség két egyeteme fizetne rá Erdélyben. Mindkét egyetem magán, és szinte kivétel nélkül Budapestről támogatják őket, ellentétben például azzal a komáromi Selye János Egyetemmel, amely rendes állami egyetem (még akkor is, ha Pestről dotálják). De nem csupán ez az egyetlen hasonló eset.

A lex-CEU-n kívül az Orbán-kormány Vlagyimir Putyin mintájára készített el egy törvényjavaslatot (és legújabban Izrael is). Eszerint a törvény szerint Magyarországon minden olyan polgári társulásnak is külön-külön be kell majd regisztrálnia, amelyik külföldről évente több, mint 7,2 millió forintot kap (mintegy 23 ezer eurót, és ebbe nem számítják bele az uniós dotációkat), és pontosan fel kell tüntetniük, hogy kitől, mennyi pénzt kaptak. A törvénynek állítólag a terrorizmus elleni hatásosabb harchoz kellene hozzájárulnia, és az egész indoklás az olvasóban azt a képzetet kelti, hogy a polgári szféra és a terrorizmus szorosan összekapcsolódik, a polgári aktivisták pedig veszélyeztetik az ország biztonságát.

Árt a magyaroknak

 hirdetes_300x300  

Amennyiben Orbán inspirálóan hatna a Magyarországgal szomszédos országokra, és ehhez hasonló törvényt fogadnának el, arra elsősorban a kisebbségi magyarok fizetnének rá. Szlovákiában nagyon sok olyan magyar szervezet létezik, amelyek részben vagy csakis Magyarországról kapják a támogatást. Ezek közül a szervezetek közül nagyon sok a politikai, amely összeköttetésben áll a parlamenten kívüli MKP-val. Orbán kormányától óriási pénzeket kapnak, a támogatás pedig nem transzparens, így valószínűleg nem repesnének az örömtől, ha mindezt fel kéne fedniük. Ez a törvény azonban azokat a kisebbségi szervezeteket is érintené, amelyek nem foglalkoznak a politikával, és a működésük teljesen rendben van.

(…)

DenníkN, Peter Morvay: Pre menšiny nastávajú horšie časy

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!