A pozsonyiak számára jobb lesz, ha a buszpályaudvart 14 hónapra lezárjuk, mintsem, hogy a három évig tartó építkezés során háromhavonta változtatnánk a közlekedést – mondja a HB Reavis menedzsere, Jakub Gossányi.

 

Mikortól utazhatnak a pozsonyiak az új autóbusz-pályaudvarról?

 

2020 augusztusától.

 

 hirdetes_300x300  

Száz százalék? Szavát adja?

 

Személy szerint mindent megteszek érte. Az autóbusz-pályaudvar építését már megkezdtük, két héttel ezelőtt pedig a Nivy Toweren is nekiláttunk a munkálatokat. A Nivy Tower 125 méteres magasságával Szlovákia legmagasabb épülete lesz. A tetején egy remek étterem kap majd helyet, aminek már most örülhetünk.

 

(…)

 

Mikor kezdődnek el a munkálatok a jelenlegi autóbusz-megálló helyén?

 

Ezen a nyáron.

 

Az autóbusz-megálló átépítésével kapcsolatban a legtöbbet a forgalom szempontjából fontos Malomliget utca (Mlynské nivy) lezárásáról tárgyalnak. A 14 hónapos teljes lezárásról, vagy a részleges lezárásról folyik vita? Ön már tudja, hogy miképpen is fog zajlani az egész?

 

A Nivy 14 hónapos és 36 hónapos lezárása már 2016 őszétől vita tárgyát képezi, mint ahogy az is, hogy az utcát egyszerre vagy szakaszonként zárjuk-e le. Nekünk technikai okokból jobb lenne, ha az egész utcát 14 hónapra lezárnánk.

 

Miért?

 

A Mlynské nivy a városközpont fő útvonala, amihez 35 éve nem nyúltak hozzá. Infrastruktúrája elavult, a kanalizációja pedig még Mária Terézia korából származik, így az egészet ki kell cserélni. Ha túlozni akarok, akkor azt mondhatom, hogy az olajvezetéken kívül minden be van temetve: a gőzvezetékek, vízvezetékek, gázvezetékek, és jó pár optikai vezeték is. Az építkezés szempontjából jobb, ha az egész utcát lezárjuk. Persze részenként is megoldható, mindkét változatra elkészítettük a terveket. Meglátjuk, hogy miképpen fog alakulni.

 

(…)

 

Ugorjunk a jövőbe, 2020-ba, amikor már készen lesz az autóbusz-pályaudvar. Akkorra a Malomliget úttól egészen az Euroveáig egy csomó új projekt elkészül – a Twin Citytől a Skyparkon át egészen a Panorama City-ig vagy a Klingerkáig. Egy új városcentrum jön létre. Tudható, hogy hány ember fog ebben az új városcentrumban élni és dolgozni?

 

A számítások különbözőek. Mi azon a véleményen vagyunk, hogy durván 50 ezer ember fog itt élni és dolgozni. Egy új negyedként, Pozsony új geográfiai központjaként tekintünk rá. Történelmileg felépítettünk „egy épületet a kereszteződés sarkában”. Városalakító befektetők vagyunk, akik megváltoztatják Pozsony arculatát. Ez számunkra óriási felelősség. Azt szeretnénk, hogy a negyed éljen és virágozzon. A világ számos pontjáról hallottunk olyan projektekről, ahol gyönyörű negyedeket építették, mégsem működnek. Vagy kihaltak délután öt órától, vagy másképp nem lehet megközelíteni, csupán biciklivel.

 

(…)

 

Állítja, hogy a szlovákok hozzá vannak szokva az autóhoz. Megértem, hogy a parkolási normák lehetővé teszik az autóbusz-pályaudvaron és a Twin Cityben is a parkolóhelyek építését. Ennek ellenére nem gondolja úgy, hogy ez a terület annyira sűrűn beépített lesz a szűk utcácskákkal, hogy az emberek nem lesznek képesek autóval közlekedni?

 

Mi egy minőségi autóbusz-pályaudvart építünk bevásárlóközponttal, ehhez pedig három dolgot kell teljesíteni. Először is, kell a jó fekvés. Másodszor, hozzáférhetőnek kell lennie nemcsak autóval, hanem a városi tömegközlekedéssel is. Harmadszor, szükség van a jó szolgáltatások kínálatára. A Nivy állomás ezt a három feltételt száz százalékig teljesíti. A forgalmi helyzet megoldására rengeteg órát rááldoztunk, az egész projekt pedig éveken át fejlődött, tökéletesedett. Tehát igen, az emberek képesek lesznek ezen a területen autóval közlekedni. (…)

 

(…)

 

A Malomliget utcától a Pozsonyligetfaluig húzódó drótkötélpályára – amennyiben valóban elkészül – sok ember inkább attrakcióként tekint, mintsem egy új közlekedési megoldására. Ön hogy látja?

 

Mi úgy gondolunk erre a projektre, mint a pozsonyi közlekedés egyik bővítményére, amely segíti megoldani a közlekedést egy adott területen. Olcsóbb, effektívebb és ökologikusabb módszer a Duna átívelésére, mint például egy új híd megépítése. Híd megépítéséről nem is gondolkodtunk. Mellesleg – minek a híd, ha kevesebb autót akarunk a városközpontban. A drótkötélpályával az Új Lidóra is gondolunk, ami az emberek számát tekintve körülbelül akkora lesz, mint Nyitra fele. Ez egy új város lesz cégekkel, lakásokkal, iskolákkal és sportlétesítményekkel. A drótkötélpálya tehát olyan kiegészítő megoldásnak számítana, ami két erős városzónát kötne össze. Ez egy kiegészítő elem lehet a városrészek számára.

(…)

 

DenníkN, Jakub Gossányi z HB Reavis: Chceme stavať tak, aby sme sa za to nehanbili ani po pätnástich rokoch

Nyitókép: HB Reavis

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!