…Az utóbbi napok bebizonyították: Szlovákiában az elmúlt 25 év sem tudta megteremteni az elvi síkú politizálást, mely a jogállam láthatatlan és íratlan létalapját jelentené. (…) Az elvi alapokon folytatott politika hiánya a valós jogállam hiányát hozta el.

 

Ha lenne elvekre kőkeményen támaszkodó politizálás, akkor (…) a jelenlegi kormánykoalíció létre sem jöhetett volna, mert hát ugyebár az választások előtt kér párt is azzal kampányolt, hogy Ficóval soha, de soha! (…) az anyagiasság vezérelte az összefonódást, sőt ennek (és magánérdekeknek) megfelelően állapították meg a fejlesztési „irányokat” és osztották el a minisztériumokat.

 

(…)

 

 hirdetes_300x300  

…időközben az MKP-n belül is megjelent az elvektől elforduló, az anyagi megfontolású döntéseken alapuló politizálás. Végkifejletként pártelnökváltásig fajult a dolog, de ebben a tekintetben ez is az elvi vs. anyagi kérdéskör ütközése volt a párt 2007-es kongresszusán.

 

(…)

 

Ismétlődik a történelem: egyazon személy által vezetett párt döntést kell hogy hozzon, anyagias megközelítése miatt bent marad, vagy elvi okok miatta kiszáll a kormányból (csak most abból, amibe elvi okok miatt be sem szabadott volna szállnia). Döbbenetes volt észlelni, hogy a „magyar párt szlovák szárnya” (mert hát mindig megkapjuk, hogy bububu, nem vegyespárt az) talán talált némi elvi politikai megközelítést a jelenlegi sodródás közepette. A magyar pedig nem (tisztelete a kivételeknek, azoknak meg különösen, aki ma már inkább az MKP-t erősítenék).

 

Egyébiránt ki kellene végre azt is mondani, hogy a kormánykoalícióba lépés első ízben eredményezte azt, hogy a magyarságot (egy részét) a szlovák demokratikus erők a „rossz oldalra” sorolják. Új tény ez, és bizony ez mindannyiunk megítélését befolyásolja. Mert hát nem is lehetnek jó oldalon ott, ahol a szervezett bűnözés és kormányzat kapcsolata egyre többször foglalkoztatja nyilvánosságot. Jobb helyeken ennek gyanúja is azonnali lemondáshoz vezetne – már ha van némi elvi alapja is a politikának.

 

Hosszútávon csak ott lehet tisztességes és stabil jogállamot építeni, ahol elvi alapú, és nem anyagi indíttatású – amolyan érdekvezérelt – döntések születnek. Ne csak a felszínt, a sodródást lássuk, néha nézzünk mélyebben a dolgok mögé.

 

Őry Péter: Facebook

Nyitókép: webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!