Ha vásárlás, kizárólag Hainburgban, ott minden szuper. A magasabb árakat a nyugati minőség ellensúlyozza. Ezt egyre gyakrabban hallom az utóbbi időben. Még ha ugyanarról a hálózatról van is szó, külföldön a minőség teljesen más – indokolják néhányan, hogy miért látogatják ugyanazt az áruházláncot, amelyik a Duna innenső oldalán is megtalálható. Ráadásul a hét híre az volt, hogy a szlovákiai termékek aránya a hazai boltokban csökkent.

 

Minden hazai termelő tudja, hogy a tárgyalások során az áruházláncok mindig érdeklődnek a hazai termékek iránt, de a legalacsonyabb felvásárlási áron. Elvárják, hogy a szlovákiai termékek a külföldieknél jobb minőségűek legyenek, de a valóságban nem kerülnek ki a pultokra, mert az áruházláncok a termelőket irreálisan alacsony árra akarják kényszeríteni. (…)

 

Vegyük például a tejet. A tej felvásárlási ára Németországban 26 cent körül mozog, az államtól kapott támogatás nagysága 10-12 cent, tehát a termelőnek van 36-38 centje, ami közepes nyereséget biztosít számára.

 

 hirdetes_300x300  

A feldolgozó ott 26 centért vásárolja meg a tejet, és legalább 35 centért adja el az áruházláncoknak, és szintén közepes haszonra tesz szert. Az áruházlánc eladja legalább 20 százalékos árréssel, és jól keres rajta. A tejet, amit a termelő nem tudott értékesíteni a német piacon, termelési áron felajánlja Szlovákiának.

 

A szlovákiai termelő ezalatt eladja a tejet 26 centért, és 5 centnyi támogatást kap az államtól, tehát eladásnál vesztesége van, mert költségei legalább 34 centet tesznek ki. A feldolgozó felvásárolja a tejet 26 centért, majd az áruházlánc becsomagolva ad érte 27 centet. Egy ilyen értékesítésnél még az alapvető gyártási költségek sem térülnek meg, nem beszélve a működési, értékcsökkenési és logisztikai költségekről. Az áruházlánc pedig azon az áron adja el a tejet, amit önök is láthatnak az üzletekben. Ki veszít rajta? Az áruházlánc biztosan nem.

 

A feldolgozónak nincs esélye minőségi termékekkel a nagy üzletek polcaira bejutni, mert védjegye, márkája az áruházak szerint nem ismert. Ezért inkább a külföldit részesítik előnyben, még ha nem is minőségi áruról van szó – az emberek az árat nézik, mondják. És a kör bezárult.

 

A kistermelő minőségi termékeivel nem tud érvényesülni, a gazdák és a helyi feldolgozók a csőd szélén állnak. Munkahelyek szűnnek meg, elveszítjük kultúránkat, a szakmai tudást, és két év múlva mindannyian Hainburgba megyünk az osztrák gazdát, feldolgozót, kistermelőt és az ottani áruházláncokat magasztalni. (…)

 

 

HNonline.sk – Világi Oszkár: Hor´sa na nákupy do Hainburgu!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!