Mostantól igazán eleresztheti a fantáziáját, ígérhet bármit, ingyensört, Orbán Viktor fejét, de tényleg, bármit. A szociáldemokrata jelölt ugyanis elbukta az utolsó esélyét is arra, hogy megelőzze Angela Merkelt.

(…)

Schulztól sokkal többet vártak a szavazói, és a berlini kancellárián is volt némi aggodalom. Merkel kampánystábjában sem fogalmazódtak meg olyan vágyálmok, hogy a kancellár lemossa Schulzot, abban bíztak, hogy legalább ne sokkal emelkedjen a szociáldemokraták népszerűsége. A nézők szűk többsége általában Merkelt találta meggyőzőbbnek, szimpatikusabbnak, stabilitást sugárzóbbnak, de sokan voltak olyanok is, akiknek javult a véleménye Schulzról, és hát olyanok is voltak bőven, akik semmivel sem kerültek közelebb a döntéshez.

(…)

Ami tény, az az, hogy a kancellárjelölti vitát jó érzékkel egy kis orbánozással pörgették fel. Schulznak ez lehetett az egyik legnagyobb – vélt – csapása Merkelen, hogy tessék, egy pártcsaládhoz tartoznak, a szövetséges bajor kormányfő pedig mindig szeretettel fogadja Münchenben a magyar kormányfőt. Merkel – akinek már rutinja van, mit kell tenni, ha szembesítik mára sokat átkozott döntésével –, közölte: humanitárius katasztrófát hárított el, és különben is, Orbán Viktor hibája az egész. A hülyének nézett német nézőknek ugyanis így szándékozott kimagyarázni azt, hogy a magyar kormányfő minden körülmények között betartotta a schengeni szabályokat, amelyek szerint nem engedhette Nyugatra tovább menni a migránsokat, akik hiába vettek vonatjegyet, az nem vízum.

Ha nem jut jobb eszükbe, Orbánra mindig mutogathatnak a nyugati politikusok. A felelősséget viszont Merkel kancellár sem kerülheti el örökre: a magyar határkerítés ugyanis némileg megnyugtatóbb, mint az ő alkuja Törökországgal, amiről a magyar kormány idejekorán figyelmeztetett, hogy nem szabad kiszolgáltatottan tárgyalóasztalhoz ülni. A kerítés áll és állni fog, Erdogan viszont bármikor boríthatja a nagy megállapodást. Ennek fényében kellene eldönteni Berlinben, elegáns-e köpködni Budapestre.

 hirdetes_300x300  

 

Magyar HírlapŐry Mariann: Fogd rá Orbánra!
kép: hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!