A szlovákiai lakosok angoltudása magasabb szinten van, mint a cseheké és a magyaroké – derül ki a TrackTest.eu társaság tanulmányából, amit a Profesia.sk-nak készítettek.

 

A 2015 és 2017 között zajló tesztelésbe összesen három ország – Szlovákia, Csehország, Magyarország – 30 ezer olyan álláskeresője kapcsolódott be, akik az életrajzukban angoltudásukról adtak számot” – informált a Profesia.sk munkatársa, Nikola Richterová.

 

Szlovákiában az álláskeresők harmada azt tüntette fel az életrajzában, hogy B1-es (alapfok) szinten tud angolul. Az ilyen személynek sikeresen meg kellene tudnia birkózni a mindennapi kommunikációs helyzettel”– tette hozzá Richterová.

 

 hirdetes_300x300  

A munkaadó leggyakoribb követelménye az angol nyelv B2-es (középfok) szintű ismerete. Richterová elmondása szerint azonban az álláskeresők többsége nem teljesíti ezt a feltételt. “B2, azaz középszinten csupán az álláskeresők 34 százaléka tud angolul”- mondta a TrackTest.eu projektmenedzsere, Branislav Pokrivčák.

 

A résztvevők tesztelése három részben valósult meg: grammatika, szövegértő olvasás és hallásértés. A felmérésből az derült ki, hogy a szlovákok a hallásértésben a legjobbak, míg nyelvtanba a legrosszabbak.

 

A tesztelés során a szlovákiai álláskeresők érték el a legjobb eredményeket. “A tesztelés eredménye kimutatta, hogy a cseh és a szlovák álláskeresők hasonló hibákat csinálnak, és 17-bő 15 grammatikai kategória esetében hasonló eredményeket értek el. A magyar álláskeresőkhöz viszonyítva sokkal jobbak a mellékneveket, melléknévfokozást és a szókészletet illetően” – magyarázta Richterová. A Profesia.sk portál szerint az angoltudás több mint a munkakörök 42 százalékánál szükséges.

 

Forrás: teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!