Mosolygó delfinként szeli majd az égi hullámokat az Airbus hatalmas terhek szállítására is alkalmas új modellje.

 

A francia repülőgépgyártó Beluga családjának összesen öt tagja van. Nem öt típusról, hanem öt darab repülőgépről van szó, ugyanis mindössze ennyit gyártottak a jellegzetes külalakkal rendelkező modellből. Többre nem is nagyon van szükség, a speciális gépek ugyanis leginkább az Airbus házi küldetéseit teljesítik: más repülők elkészült (nagy) darabjait szállítják az Airbus-gyárak között.

 

A vállalat tavaly tavasszal rántotta le a leplet a Beluga – 2014 óta tervezgetett – továbbfejlesztett változatáról, és már akkor napvilágot láttak a BelugaXL tényleg elképesztő specifikációi. Az A330-200 típus átszabásával készült repülő hossza 63,1 méter, a két szárny két végpontja között 60,3 méter a távolság, a légi jármű magassága 18,9 méter. Az óriásgép 53 tonnányi teher szállítására alkalmas.

 

 hirdetes_300x300  
Fotó: Airbus

 

A gép festését a dolgozókkal szavaztatta meg a vállalat, öt másik jelölttel szemben győzedelmeskedett a „Smiling BelugaXL” terv, a voksok több mint 40 százalékának megszerzésével.

 

Az új monstrumból is öt darab készül. Az Airbus közlése szerint a hangárból csütörtökön kigördült első XL szűzrepülésére – a jelenleg zajló földi tesztek után – már idén nyáron sor kerülhet. A repülőgépgyártó úgy tervezi, a gép valamikor 2019-ben áll szolgálatba.

 

Nyitókép: Airbus

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!