Feldmár András pszichoterapeuta szerint, idézem: „Nem önzőség kilépni a szarból!”  Ha valami szar, akkor miért maradnánk benne, amikor sok olyan hely van a világon, ahol aranyat is lehet találni? Miért maradjunk tehát olyan környezetben, ahol bántanak?

 

A bántás fokozatait viszont nem részletezi: jobb élet iránti vágyódás, kalandvágy, családom biztonsága, az életveszély előli menekülés stb. Feldmár eszmefuttatásában bizonyára csak néhány, válaszút elé érkező, kevésbé határozott embert igyekszik fontos elhatározásra késztetni, döntéshozatalában motiválni.

 

Céltudatos biztatás

 

 hirdetes_300x300  

Nem gondolhatott arra, hogy szavaira elindul a migránsáradat, és gondolatai kiváltják a legújabb kori népvándorlást, amely most már több mint egy esztendeje Damoklész kardjaként lebeg Európa felett. Az sem valószínű, hogy a migránsok saját anyanyelvükön rendszeresen olvassák Feldmárt, és ennek hatására életüket kockáztatva kelnek útra az öreg földrész irányába.

 

De egyre tisztábban körvonalazódik, hogy valakik valahonnan céltudatosan ehhez hasonló érveléssel (anyagi juttatások kíséretében) motiválják őket szülőföldjük elhagyására, beígérve az „ígéret földjét”. Az okok tisztázása során két egymást kizáró, ellentétes felfogást ütköztetnek, de mindkettőnek van gazdaságpolitikai alapja. Az egyik, hogy az elöregedő és (olcsó) munkaerőhiánnyal küszködő Nyugat- Európa lakosságának felfrissítése érdekében szükség van a migránsokra.

 

Ezzel szemben a másik nézet tűnik valószínűbbnek, hogy a migránsáradat gazdaságilag tönkreteheti, lezüllesztheti és a széteséshez vezetheti az Európai Uniót, ami kedvez például az Egyesült Államok nagyhatalmi törekvéseinek, megrendült gazdasági egyeduralma helyreállításának.

 

Hadüzenet az Európai Bizottság részéről

 

Magyarországnak és a többi rebelliskedő Európa Uniós országnak, köztük Szlovákiának is jelképesen „hadat üzent” az Európai Bizottság azzal, hogy burkoltan, de célzatosan kilátásba helyezte, milyen büntetéssel járna a migránskvóta elutasítása: az illeték nagysága az előzetes információk szerint 250 ezer euró minden elutasított menekült után, melyről hamarosan hivatalos döntés születik az EU-ban.

 

Teljesen egyértelmű az elképzelésnek az aljas szándékú, igazságtalan és zsaroló jellege, hiszen a „meghívó” félnek illik és kell befogadnia a „vendégeket”. Jelen esetben ezek nem a befogadás ellen tiltakozó országok voltak. Nem beszélve arról, hogy szuronyos puskával se lehetne maradásra bírni ezekben az országokban az idekényszerített migránsokat, hiszen ők egyértelműen a Kánaánt jelentő Nyugat-Európa felé tartanak.

 

Most majd nem mehetnek ki

 

Ezért félő, hogy az országhatárok védelmében felépített kerítések a kényszerből elfogadott migránskvótát követően funkciót váltanának, és az erőszakkal betelepített migránsok ország-elhagyásának megakadályozására szolgálnának. Eddig nem jöhettek be, most majd nem mehetnek ki!

 

Nehéz helyzetbe kerültek a V4-ek országai az EU egyértelmű zsarolási szándékával szemben. A négy tagállamban, de még Romániában sincs hiány olcsó munkaerőből, mert a legtöbb munkavállaló alacsony bérért dolgozik ezekben az országokban, ha egyáltalán dolgozni tud.

 

Nekünk ilyen szempontból nincs szükségünk a migránsokra, csak hátrányunk származna belőlük. Nagyon úgy tűnik, hogy az EU gazdag országai nem jól becsülték fel az országaik, főleg Németország felé áramló menekültek számát. Bizonyos számút befogadtak volna, bizonyos számúra szükségük lett volna a munkaerőpiacon, de többen jöttek, és most már elegük van!

 

A nyugat megtelt, menjenek keletre

 

Most már menjenek az EU többi országába: Magyarországra, Lengyelországba, Szlovákiába, Csehországba is. Befogadásuk nem kis nemzet- és emberbiztonsági kockázattal jár, nem beszélve arról, hogy az áradat megfékezésére tett eddigi EU-s rendelkezések sorra csődöt mondtak, és az Európába érkező migránsok további száma megsaccolhatatlan. Ezért feltételezhető, hogy a jelenleg ránk kiszabott migránskvóta sem egy végleges szám.

 

Ebben az esetben felmerül a kérdés: engedni az EU zsarolásának vagy sem? Térdre kényszerülni vagy nem? Büntetést fizetni vagy nem? Eddig senki se tudott meggyőzni arról, hogy engedni kellene és térdre kényszerülni…

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: demokrata.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!