Sajó László költő-író barátom a kézilabdát kicsit lenéző módon szokta volt modogatni, sőt le is írta valamelyik sportémájú novellájában, hogy aki nem tud focizni, az kézilabdázik! Miközben a magyarok kézis meccseit maradék haját tépve izgalmában mindig a rádión követi, és a tévét csak legalább 9 gólos vezetésünknél kapcsolja be (legutóbb a Veszprém – Kielce meccsen erre is ráfázott).

 

A labda viszont itt is, ott is gömbölyű, az előbbinél nem szabad kezezni, az utóbbinál tilos a labda lábbal érintése. Kivéve persze a kapusokat! Valamikor a kézilabdát is nagypályán játszották, lesszabály persze nem volt.

 

Derűs és fájdalmas emlékek

 

 hirdetes_300x300  

Izlandon mindkét sporttág nagyon népszerű és most már sikeres is. A kézilabdával kezdődött a sikerstory, fociban csak most jutottak ki először világversenyre. Mindkét sportágban vannak magyar – izlandi derűs és fájdalmas emlékeink.

 

Kép: origo.hu

 

A londoni olimpián  2012-ben a magyar férfi kézilabda-válogatott az elődöntőbe kerülésért Izlanddal, az előző, pekingi olimpia ezüstérmesével mérkőzött. A meccs elején még nem tudhattuk, hogy  a rendkívül izgalmas  kézilabdacsata forgatókönyvét Alfred Hitchcock írta, márpedig így történt!

 

Izland oda-vissza

 

A rendes játékidőben nagyon közel álltunk a sikerhez, hiszen szinte végig mi vezettünk, ám végül Fazekas Nándi hetes védése és Lékai Máté gólja kellett ahhoz, hogy ne essünk ki, és hosszabbítás legyen. Utóbbiból repetáztak is a csapatok, de végül a Nagy László vezérelte magyar válogatott 34–33-mal kiharcolta a négy közé jutást.

 

1991-ben EB-selejtező labdarúgó tétmérkőzésen Izland oda-vissza (Reykjavíkban és Budapesten is) legyőzte a magyar válogatottat. Pedig a rossznyelvek akkoriban még azt mondogatták, hogy a szigetországban sokáig azon gondolkodtak a sportvezetők, hogy a kézilabdához hasonlóan fociban is teljesen át kell térni a kispályás változatra….

 

Érthetetlen!

 

A kettős vereséget akkor nemzeti tragédiának könyvelték el Magyarországon, mivel Izland összlakossága csupán 320 ezer fő, aminek jó, ha a fele férfi. És amennyiben a 160 ezernek a fele kézilabdázik, csak 80 ezerből lehet labdarúgókat válogatni, persze figyelembe véve az átlagéletkort is.

 

izland

 

Ráadásul 1980-ban Izlandon választották  meg a világ első női államfőjét, Vigdis Finnbogadottir személyében, és Izlandon nincs vasútvonal, és csak egy fő út van, amely az egész országot összeköti. Izlandnak nincs hadserege, haditengerészete vagy légiereje (mégis NATO tag), csak rendőrsége, melynek létszáma épp, hogy meghaladja a 100 főt.

 

És 1989-ig ki volt tiltva Izlandról a sör! Hogyan voltak mégis képesek rá két évvel legyőzni az egykoron focinagyhatalomnak tartott Magyarországot? Érthetetlen!

 

Izland nem kispályás

 

A szombati Európa bajnoki csoportmeccs előtt viszont már senki se tartja kispályásoknak az izlandiakat, mert Európa bajnoki selejtezőcsoportukban a csehek mögött a továbbjutó második helyen végeztek, megelőzték  Törökországot és kiejtették Hollandiát. Az EB első fordulójában pedig döntetleneztek Ronaldóékkal. Tiszteletet parancsoló eredmények!

 

magyarok
Kép: friss.hu

 

Viszont Geráék sem piskóták már a jelenkori európai fociban, sőt esélyesebbek is vagyunk a győzelemre, de döntetlennél rosszabbra senki se számítson! És nem csak azért, mert mi már nagyon régen isszuk a sört, hanem, mert tartása és önbizalma is lett a csapatnak, egy kiváló edzővel szervezettek és nagyon lelkesek, összetartók a játékosok, lehet őket szeretni, lehet nekik szurkolni, nagyon!

 

Hajrá, Magyarország!

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!