A szakorvosok támogatásukról biztosították a követeléseik figyelmen kívül hagyása miatt tömegesen felmondó nővéreket.

„Emlékeztetni szeretnénk a nyilvánosságot, hogy az orvosok igyekezete hiábavaló volt, hogy megegyezzenek a politikai elittel, amíg nem adtuk be a felmondásunkat 2011-ben” – tudatta Peter Visolajský, az orvosi szakegyesület vezetője. Az orvosok korábban éhségsztrájkkal és a parlament előtti tüntetéssel is sürgették a követeléseik teljesítését. Visolajský rámutatott, hogy a nővéreket sarokba szorították, és nincs más lehetőségük, mint a tömeges felmondás. „Felkérjük a nyilvánosságot, hogy legyen türelemmel, mert ez a küzdelem nemcsak a nővérek igazságosabb bérezéséért folyik, hanem a pácienseknek nyújtott, jobb egészségügyi ellátásért is. Ez egyúttal egy komoly harc az egészségügyön élősködő oligarchák ellen, akik számára a nővérek magasabb fizetése kevesebb hasznot jelent” – állapította meg.

A szakorvosok Visolajský szavai szerint szorítanak a nővéreknek, és készek segítséget nyújtani nekik. Hozzátette, hogy a megmozdulás sikere mindannyiukon múlik: „Ha némely nővérek arra számítanak, hogy a magasabb béreket majd más nővérek vagy a nővérszakszervezet harcolja ki nekik, akkor nagyon tévednek.”

A szakminiszter szerint nem lesz gond

Viliam Čislák egészségügyi miniszter azt állítja, hogy megoldja a helyzetet, és bebiztosítja az egészségügyi ellátást Zsolnán, ahol a kórházban 200 nővér adta be a felmondását. Szerinte a nővérek megjegyzésként beleírták, hogy aki visszalép, az 3300 euró büntetést fizet. „Polgárként és egészségügyi miniszterként is felháborított, hogy így kötelezik őket” – mondta. Čislák szerint ez mutatja, hogy a nővéreket nem eléggé győzték meg, és így kellett őket eltántorítani a felmondásuk visszavonásától.

A miniszter szerint jövőre 200 millió euróra lenne szükség a rendelkezésre álló 55 millióval szemben a nővérek követeléseinek teljesítésére – az utóbbit kompromisszumnak nevezte. Bejelentette, hogy személyesen is minél több kórházat fog felkeresni, hogy első kézből világosíthassa fel a nővéreket a bérük növekedéséről.

 hirdetes_300x300  

(dennikn.sk, teraz.sk, aktuality.sk; kép: aktuality.sk)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!